kad će popuštanje

Zašto kafići u europskim zemljama rade do jutra, a u Hrvatskoj samo do ponoći: 'Ovako nam je dvije godine, nikom ništa nije jasno'

04.02.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Ako ovih dana, recimo, odete u Dansku, sve je više manje normalno. Ne trebaju vam COVID potvrde i alkohol se prodaje i u tri ujutro. Otiđite do Budimpešte, i tamo možete bančiti do pet ujutro. Zaletite li se do Praga, i tamo sve radi cijelu noć, ali Česi ne dozvoljavaju da se pleše. Španjolci su već prije mjesec dana odlučili da će COVID tretirati kao gripu i taj model preuzima sve više zemalja, od Izraela do Irske. Ako omikron nije tako opasan, ako ne umire toliko ljudi, zašto onda kafići u Hrvatskoj ne smiju raditi dulje od ponoći?

Protiv partija do jutra osim Španjolaca nemaju ništa niti Portugal, Francuska, Mađarska, Irska, Engleska, Danska... Hrvatska ima. Nacionalni stožer nas u izlazak šalju u osam navečer. Mjere su kod nas i dalje iste. U 12 fajrunt, gasi se glazba i svi doma ili na privatne partije. Dakle, kad će do jutra?

Vedran Meniga, voditelj noćnog kluba, kaže za RTL: ''Mi se nadamo da će to biti čim prije, a oni ne samo da su nas ograničili da radimo do ponoći, nego smijemo samo sto ljudi, i to uz COVID potvrdu.''

U 12 se sve gasi i u kafićima, u dobrim starim vremena radilo se do dva. Bila su to dva ključna sata. Siniša Matijević, vlasnik ugostiteljskog objekta, objasnio je što za njega znači dulje radno vrijeme vikendom:

"To nam je 16 sati najjačih sati u mjesecu, al pari cijelom radnom ponedjeljku."

Koliki su gubici?

"Do nekih 30-40 posto prometa. Najgore je kad imate punu terasu, pun grad i u tom jednom trenutku sve trebate isprazniti."

Odgođeni je Grašin koncert u Areni, nakon toga odgođen je i Vannin. Odgoda, otkazivanje, odgoda, otkazivanja - tako nekako kod nas izgledaju koncerti posljednje dvije godine. Sudbina "In musica" je neizvjesna, a "Ultra" bi se konačno trebala održati.

Berislav Marszalek, vlasnik platforme za prodaju ulaznica:

"Trenutno nema otkazivanja, ali vidimo da su počela prebacivanja, odnosno odgoda termina. Ono što je počelo dosta optimistično krajem prošle i početkom ove godine, pretvorilo se ponovno u jednu represiju s tim pravilima da nikome više ništa nije jasno što je Stožer odnosno pisac htio reći."

Kad je krenula korona, zbog nekoliko zaraženih se išlo u lockdown. Virus je bio nepoznanica, sad o njemu više znamo pa unatoč 13 tisuća novozaraženih danas, i ugostitelji i sve više građana misle da je vrijeme za popuštanje i opuštanje. 

"Nama bi sigurno sada odgovaralo da se ta mjera vrati na staro. E sad, da li hoće ili neće, ne znam. Trpimo ovo, radimo ovako već skoro dvije godine. Nadamo se da će netko imati više razumijevanja i pustiti nas da radimo po starom", kaže Matijević.

"Ne smije se dogoditi da se naši poznati festivali ugase, jer će to biti onda da se trajno gase, tako da je jako bitno da se Stožer uozbilji i prestane igrati tih nekih uloga i preporuka koje nemaju smisla", smatra Marszalek.