POZADINA TRANSKACIJE

Zašto je Zagrebačka burza kupila Ljubljansku i hoće li joj se isplatiti?

17.07.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon što je Zagrebačka burza preuzela Ljubljansku otvorila su se brojna pitanja o isplativnosti tog posla i što se to zapravo preuzimanjem burze u Ljubljani dobiva

Zagrebačka burza, nakon preuzimanja Ljubljanske burze, cilja postati alternativni izvor financiranja malih i srednjih poduzetnika. 'Malim i srednjim kompanijama želimo olakšati pristup kapitalu', kazala je u intervjuu za Poslovni dnevnik, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Gažić.

Osim što planira biti alternativa bankama, Gažić navodi kako pozitivnu sinergiju očekuje i kroz korištenje zajedničkih tehnologija.

Koliko Zagreb dobiva preuzimanjem Ljubljane i obrnuto, tek predstoji vidjeti. Najbolji indikator vrijednosti Ljubljanske burze je vrijednost transakcije, no i kupac i prodavatelj su se dogovorili da cijenu neće objaviti.

Slovenski dnevni list Finance nagađa da je Ljubljanska burza prodana za oko milijun i pol do dva milijuna eura. Taj iznos odgovara iznosu kojim bi se, pak, trebala dokapitalizirati Zagrebačka burza. Podsjetimo, Bečka burza je preuzimanje Ljubljanske prije sedam godina platila čak 47 milijuna eura.

Izvor dobro upućen u problematiku tvrdi da je skeptičan po pitanju isplativosti preuzimanja Ljubljanske burze. Kaže da mu je izglednije da je Bečka burza 'prepustila' Ljubljansku burzu Zagrebu samo kako bi na taj način prodala svoju platformu za trgovanje. Zagrebačka burza planira zarađivati, pak, naplatom informatičkih usluga Ljubljanskoj burzi.

Zagrebačka burza je u četvrtak priopćila da je s Bečkom potpisala pismo namjere koje će omogućiti korištenje trgovinskog sustava Xetra Deutsche Börse, za koji je Bečka burza distributer za ovaj dio Europe.

Podsjetimo, od jeseni 2007. Zagrebačka burza koristi X-Stream trgovinsku platformu NASDAQ OMX-a, a izvor vjeruje da će se ugovori o korištenju X-Streama poništiti u korist Xetre.

'Prometi na Ljubljanskoj burzi su slabi, burza se 'usukala' i spala sa 60 na samo 12 zaposlenih, a slovenski premijer Miro Cerar već je najavio da će velike slovenske tvrtke izlaziti na Varšavsku burzu. Indikativno je da se i slovenska javnost nije puno bunila oko ovog preuzimanja, nisu bili zaštitnički nastrojeni kao kod preuzimanja Mercatora, kaže nam izvor.

Idući izvor, koji je također želio ostati anoniman, vjeruje u teoriju o preuzimanju burzi radi prodaje platforme. 'Žao mi je što Varšavska burza nije 2009. preuzela Zagrebačku. Varšavska burza ima daleko veći potencijal od Bečke, a mislim i da su Austrijanci ubrzo nakon preuzimanja Ljubljane shvatili da tu neće biti sreće', kaže izvor.

Konačno, upitan može li Zagrebačka burza krenuti u daljnju ekspanziju po regiju izvor zaključuje:

'Jedina zanimljiva meta mogla bi biti Makedonska burza. Međutim to je kikiriki transakcija – kao da dođete u Makedoniju i kupite kafić', istaknuo je naš sugovornik.