TEKSTILNI GIGANT

Zara u tri mjeseca zaradila više od pola milijarde eura

10.06.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Španjolski maloprodajni div Inditex, vlasnik lanca trgovina odjećom Zara, izvijestio je u srijedu o snažnom skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući oporavku europskog gospodarstva i slabom euru

U razdoblju od veljače do travnja kompanija je ostvarila neto dobit od 521 milijun eura, što je 28 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi su poskočili 17 posto, na 4,37 milijardi eura. Ako se izuzme povoljan utjecaj slabijeg eura, uvećani su 13 posto.

Bruto marža uvećana je na 59,4 posto, s 58,9 posto u istom razdoblju lani.

"Rezultati odražavaju vrlo snažnu poslovnu izvedbu, uz pozitivan organski rast u svim regijama", ističe Inditexov direktor za tržišta kapitala Marcos Lopez.

Iz španjolske kompanije napominju da je prodaja u svibnju i lipnju dodatno ubrzala, te je u razdoblju od 1. veljače do 7. lipnja poskočila 13,5 posto iskazano u lokalnim valutama.

Inditex proizvodi u eurozoni više odjeće nego njegovi konkurenti, poput švedskog Hennes & Mauritza koji je proizvodnju najvećim dijelom povjerio dobavljačima u Aziji i plaća je u dolarima. S obzirom na slabljenje eura prema dolaru u posljednje vrijeme ta činjenica ide na ruku španjolskoj kompaniji, napominje Reuters.

Ujedno proizvodnja na lokacijama bližim velikim europskim tržištima omogućuje Inditexu da brže reagira na neuobičajeno visoke temperature u matičnoj Španjolskoj i niže u drugim europskim zemljama, dodaje Reuters.

Iz Inditexa su također najavili da će njihov lanac Zara ove godine pokrenuti internetsku prodaju na Tajvanu, u Hong Kongu i Makau, u skladu sa zacrtanim ciljevima.

U prvom je fiskalnom tromjesečju Inditex otvorio 63 nove trgovine i sada ih ukupno ima 6.746.