najveće svjetsko gospodarstvo

Zapošljavanje u SAD-u snažno ubrzalo u rujnu

06.10.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Poslodavci u SAD-u snažno su pojačali tempo zapošljavanja u rujnu, neto otvorivši 50 posto više novih radnih mjesta nego u prethodnom mjesecu i više od prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada

U rujnu je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 336 tisuća novih radnih mjesta, nakon revidiranih 227 tisuća u kolovozu i 236 tisuća u srpnju.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 119 tisuća više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

Podatak za rujan veći je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 267 tisuća novozaposlenih.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u rujnu u sektoru aktivnosti u slobodno vrijeme i ugostiteljstvu, te u zdravstvu. Pojačano se zapošljavalo i u stručnim, znanstvenim i tehničkim uslugama, te u sustavu socijalne skrbi.

Znatno su prosjek u prethodnih 12 mjeseci nadmašili sektor aktivnosti u slobodno vrijeme i državne službe.

Privatni sektor neto je otvorio 263 tisuće novih radnih mjesta, a državni 73 tisuće, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8 posto, kao i u kolovozu, uz gotovo nepromijenjen broj nezaposlenih, približno 6,4 milijuna.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,2 posto u odnosu na kolovoz, na 33,88 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za 4,2 posto.