OTPUŠTANJA, VRTOGLAVI BONUSI...

Zaposlenici Svjetske banke spremi za pobunu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2014 07:58
  • Objavljeno 31.10.2014 u 07:58
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: World bank

Svjetska banka najavila je u četvrtak da će u iduće tri godine, kao dio širokog restrukturiranja kako bi postala učinkovitija, ukinuti 500 radnih mjesta, što je izazvalo revolt zaposlenika.

U prvoj velikoj reorganizaciji Svjetske banke od 1996. godine, koja bi trebala uroditi smanjenjem njezina proračuna za 400 milijuna dolara, povećanjem konkurentnosti i pojačanim kreditiranjem zemalja u razvoju, ukinuto bi bilo oko 11 posto od ukupno 4.500 radnih mjesta u financijskom, istraživačkom, sigurnosnom i odjelu ljudskih resursa, koji čine oko četvrtinu ukupno zaposlenih u banci.

Neki od tih 500 zaposlenika koji bi dobili otkaz mogu se prijaviti za poslove u drugim odjelima, u kojima će u idućem razdoblju biti zaposleno između 230 i 250 osoba, poručila je Svjetska banka, koja pruža financijsku i tehničku pomoć zemljama u razvoju.

Na kraju će bez posla ostati oko 250 radnika, istaknuo je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim u poruci zaposlenicima.

Otpuštanja o kojima se već dugo nagađa, zajedno sa smanjenjem proračuna i unutarnjom reorganizacijom, izazvala su prosvjed zaposlenika, ali i strahovanja poslovodstva od šireg revolta u vrijeme kada se ta financijska institucija bori s nizom globalnih izazova i kada nastoji ojačati svoj značaj.

Oko 300 zaposlenika koji su se okupili na sastanku u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu nakon najave reorganizacije, poručilo je poslovodstvu da se previše fokusiralo na manje rezove proračuna, primjerice, za dodatke za obroke i parkiranje, umjesto na značajne promjene u kvaliteti i učinkovitosti projekata i kreditiranja.

Razljutilo ih je i saznanje da je glavni financijski direktor banke Bertrand Badre, koji je i zadužen za smanjenje troškova, ove godine dobio bonus od 94.000 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!