PODACI ZA PROSINAC

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj razini

13.02.2019 u 09:08

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u prosincu lani 2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe kapitalnih proizvoda, za 4,1 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 3,8 posto.

Zalihe energije su povećane za 2,9 posto, kao i trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,2 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe energije povećane za 22,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su, pak, smanjene za 24,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 14,9 posto i intermedijarnih proizvoda za 4,8 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju prosinca lani su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prosincu prošle godine u prerađivačkoj industriji pale 8,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane za 0,7 posto, pokazuje nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Industrijska proizvodnja pala šesti mjesec zaredom

To izvješće pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u prosincu pala za 6,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je već šesti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji.

To je najveći pad proizvodnje na godišnjoj razini od rujna 2012. godine.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja bila za 1 posto manja nego u 2017., što je njezin prvi pad nakon četiri godine. U 2017. je proizvodnja porasla za 1,9 posto.