PODACI ZA OŽUJAK

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini veće 6,4 posto

04.05.2018 u 08:51

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju ožujka su u odnosu na prethodni mjesec manje za 4,1 posto, dok su na godišnjoj razini povećane za 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju ožujka u usporedbi s prethodnim mjesecom su manje za 6,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto.

Istodobno su zalihe energije povećane za 8,4 posto, kapitalnih proizvoda za 8,1, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3 posto.

Na godišnjoj razini zalihe intermedijarnih proizvoda su povećane 16 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto.

Zalihe energije su istodobno smanjene za 16 posto, a kapitalnih proizvoda za 10,6 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje za 4,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće za 0,4 posto.

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u ožujku su prema istom mjesecu 2017. godine u prerađivačkoj industriji veće za 6,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,3 posto.

  • +3
Drvna industrija Klana Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX