statistika dzs-a

U industriji zaposleno sve manje ljudi, u veljači pad 0,6 posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2018 08:55
  • Objavljeno 09.04.2018 u 08:55
IT industrija (ilustracija)

IT industrija (ilustracija)

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Broj zaposlenih osoba u industriji u veljači je u odnosu na prethodni mjesec veći za 0,1 posto, dok je u usporedbi s veljačom prošle godine pao za 0,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u veljači je u usporedbi s mjesecom ranije broj zaposlenih osoba u proizvodnji energije smanjen za 0,7 posto.

Istodobno je u proizvodnji intermedijarnih proizvoda broj zaposlenih povećan 0,3 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, a u proizvodnji trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Godišnja usporedba pokazuje, pak, da je u veljači prema istom lanjskom mjesecu broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda porastao za 2,9 posto.

Istodobno je broj zaposlenih u proizvodnji energije pao za 9 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 1,3 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto, a u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto.

Usporedba prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na mjesečnoj razini manji za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji i u rudarstvu i vađenju porastao za 0,3 posto.

  • +3

Drvna industrija Klana

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Na godišnjoj razini broj zaposlenih osoba u veljači u rudarstvu i vađenju veći je za 4,8 posto, u prerađivačkoj industrijiza 0,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji za 10,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u veljači je prema istom lanjskom mjesecu veća za 3,5 posto. Pritom je u prerađivačkoj industriji porasla za 4,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5 posto, dok je u dok je u rudarstvu i vađenju manja za 6,4, posto pokazuju podaci DZS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!