ZASTARJELI PROSTOR

Zagrebački velesajam napustilo 25 posto zakupaca

07.09.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Četvrtina zakupaca maloprodajnog prostora napustila je Zagrebački velesajam (ZV) tijekom ove godine. Kako je to jedna od važnijih prihodovnih stavki Velesajma ne čudi podatak da je u prvih šest mjeseci ZV zabilježio gubitak veći od deset milijuna kuna, što je 3,2 milijuna kuna više nego u cijeloj 2008. godini

Niti najave za 85. Jesenski međunarodni velesajam nisu dobre te se očekuje da će biti 12 posto manje izlagača nego na prošlom.

Velesajam raspolaže sa 31.000 četvornih metara prostora koji može dati u najam. Upravo je ovih dana, nakon tri mjeseca od posljednjeg, raspisan novi natječaj kojim ZV u zakup daje oko 6.000 kvadrata uglavnom maloprodajnog prostora, i to najviše, oko 4.700 četvornih metara, u paviljonu 12 koji je poznat po trgovinama namještajem.

Premda su cijene najma, kaže direktorica za sajmove ZV-a Vesna Cvitanović, od studenog prošle godine niže 30 posto i u stvari su prilično niske u odnosu na tržište, do novih zakupaca Velesajam teško dolazi.

Primjerice, prostor u maloprodaji do 100 kvadrata daje se u najam za 12 eura po kvadratu, od 100 do 250 za 10 eura, a više od 250 kvadrata može se iznajmiti za šest i pet eura po četvornom metru.

'Situacija je nogo teža nego prijašnjih godina. S izgradnjom novih trgovačkih centara s namještajem neki su nas dugogodišnji zakupci napustili. A znate kako je… iz paviljona ode jedan, pa se onda kupci pitaju zašto je lokal prazan i odu tamo gdje je krcato. Ipak, vjerujem da će se s oporavkom tržišta nekretnina i većom potražnjom za namještaj i naši prostori ponovo popuniti', smatra Cvitanović.

Prostori koje Velesajam iznajmljuje uglavnom nisu u najboljem stanju jer tvrtka nema novca sama u njih uložiti nego to prepušta zakupcima koji ugovore sklapaju na pet godina. Zapravo, cijeli Zagrebački velesajam, čiji su paviljoni sagrađeni davne 1956. godine, vapi za modernizacijom i drukčijim pristupom vlasnika – Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

Uprava Velesajma u posljednjih desetak godina već je nekoliko puta slala prijedloge redizajna velesajma, no gradska vlast nikako da se odluči što u stvari želi za ZV-om. Bilo je najava da će biti preseljenje izvan grada, pa da će se graditi novi na Savi i, naposljetku, da će biti rekonstruiran na postojećoj lokaciji.