dobili certifikat

Zagrebački aerodrom smanjio emisiju CO2, planiraju graditi fotonaponsku elektranu

12.08.2021 u 10:33

Bionic
Reading

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) dobila je od Međunarodnog udruženja zračnih luka ACI (Airport Council International) certifikat kojim se potvrđuje razina 3 upravljanja i smanjenja emisije CO2 u svakodnevnim aerodromskim aktivnostima, izvijestili su u četvrtak iz MZLZ.

Kako se ističe u priopćenju, Zračna luka Franjo Tuđman prva je zračna luka u Hrvatskoj koja je dostigla ACI-ACA razinu 3, što je rezultat opsežnog programa različitih aktivnosti posljednjih godina, koje za cilj imaju smanjenje emisije ugljika.

Zračna luka je, navode, posljednjih godina uvela širok raspon mjera upravljanja energijom koje su joj omogućile praćenje i smanjenje ukupne potrošnje energije kao što su ugradnja učinkovite LED rasvjete, rekonstrukcija niskog napona u trafostanici 2, rekonstrukcija kotlovnice, rekonstrukcija i modernizacija podstanice za grijanje/hlađenje u upravnoj zgradi te proizvodnja tople vode pomoću sunčanih kolektora.

Zahvaljujući tim aktivnostima, emisija ugljika u zračnoj luci smanjena je za 4 posto između 2017. i 2019., unatoč značajnom povećanju broja putnika u tom razdoblju, ističu iz MZLZ.

Napominju i kako budući planovi uključuju izgradnju fotonaponske elektrane koja će omogućiti izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu te zamjenu postojećih vozila i opreme na ekološki prihvatljiv način.

"Međunarodna zračna luka Zagreb posvećena je primjeni poslovnih rješenja koja za cilj imaju smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Postignuće razine 3 prema ACI-ACA klasifikaciji iznimno je važan korak u tim nastojanjima. Naš je cilj i opredjeljenje u poslovnim aktivnostima zračne luke dostići nultu emisiju CO2 do 2050. godine i biti ćemo ustrajni na tom putu", istaknuo je predsjednik Uprave MZLZ Huseyin Bahadir Bedir.

U priopćenju se navodi i kako prema klasifikaciji globalnog programa ACI ACA razina 3 nosi naziv "Optimizacija“ i predstavlja značajan korak prema ispunjenju opredijeljenosti zagrebačke zračne luke za postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine.

Program temeljem dostavljenih podataka neovisno procjenjuje i prepoznaje napore zračnih luka u upravljanju i smanjenju emisije ugljika.