TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza započela tjedan opreznim trgovanjem

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

U ponedjeljak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala blago negativna kretanja dioničkih indeksa te nešto slabija aktivnost investitora, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice iz transportnog sektora.

Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze su na otvaranju novoga tjedna pretrpjeli blage gubitke. Indeks CROBEX je oslabio za 0,26 posto na 2.042,40 bodova, čime je prekinuo pozitivan niz koji je trajao pet uzastopnih dana te neznatno kliznuo s najviših razina u post-pandemijskom razdoblju dosegnutih prošli tjedan. Indeks blue chip izdanja CROBEX10 je izgubio 0,14 posto, a indeks šireg tržišta CROBEXplus 0,31 posto. Najslabiju izvedbu je imao indeks transportnog sektora s gubitkom većim od tri posto.

Ukupni dionički promet je iznosio nešto manje od deset milijuna kuna, a prometom su se istaknula tri milijunska izdanja, koje su predvodile dionice Tankerske Next Generation sa 2,3 milijuna kuna, i to uz pad cijene za 1,41 posto na 42,00 kuna. Preostala dva milijunaša po prometu, Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom, su zaključili bez promjene cijene na 1.760,00 kuna, odnosno 185,00 kuna.

Uz Tankersku Next Generation, loš dan dionica iz transportnog sektora upotpunili su Jadroplov i Atlantska plovidba s gubicima od 2,00 posto i 1,47 posto, te posebno Alpha Adriatic s padom većim od šest posto, ali na vrlo skromnom prometu. S druge strane, dobitke među likvidnijim izdanjima su ostvarile dionice Luke Rijeka (+1,49 posto) i Kraša (+1.32 posto).

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +5,03% 4,80

Gubitnik dana Alpha Adriatic -6,47% 130,00

CROBEX -0,26% 2.042,40

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!