trgovanje dionicama

Zagrebačka burza: likvidnost živnula na krilima blok trgovanja, Adris u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u petak svjedočilo blagim kretanjima dioničkih indeksa, dok je likvidnost ojačala zahvaljujući blok trgovanju

Indeks CROBEX, te njegova uža inačica, indeks CROBEX10, su ojačali blagih 0,1 posto, što nije bilo dovoljno da nadoknade prethodne gubitke pa su na tjednoj razini ipak zaključili s negativnim predznakom. Od sektorskih indeksa, najviše je profitirao indeks građevinskog sektora, s rastom od 1,7 posto, dok je u crvenom zaključilo jedino indeks prehrambenog sektora, koji je oslabio 0,4 posto.

Ukupno je protrgovano oko 8,5 milijuna kuna, a u fokusu investitora je bilo povlašteno izdanje Adrisa. Uz ostvarenih 2,1 milijun kuna u blok trgovanju, povlaštene dionice Adrisa su prikupile i dodatnih 1,4 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu su ojačale 0,9 posto. Nadomak milijunskom prometu su bile i dionice Zagrebačke banke, koje su na prometu od 923 tisuće kuna oslabile 0,8 posto.

Titula dobitnika dana je pripala dionici Ingre, koja je porasla 2 posto, a dobre izvedbe su imale i dionice Optima Telekoma i Atlantske plovidbe, čije su cijene ojačale 0,9 posto.

S druge strane, dionice Excelsa nekretnina, Petrokemije i Končar D&ST su potonule redom 5 posto, 3,3 posto i 2,9 posto.

Dobitnik dana Ingra +1,98% 4,12

Gubitnik dana Excelsa nekretnine -5,03% 170,00

CROBEX +0,07% 1.874,25

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.