tržište kapitala

Zagrebačka burza: Izvještaji za prvi kvartal podigli promet

Bionic
Reading

U četvrtak je na Zagrebačkoj burzi došlo do značajnog povećanja prometa, potaknutog objavom kvartalnih izvještaja kompanija. Reakcije investitora na rezultate pretežito su bile pozitivne, što se odrazilo na rast indeksa: CROBEX je porastao za 0,7 posto, a CROBEX10 za 1,2 posto. Najveći rast među sektorskim indeksima ostvario je industrijski sektor s rastom od 1,9 posto, dok je indeks turističkog sektora oslabio za 1,3 posto

Promet je znatno porastao u odnosu na prethodne dane, dosegnuvši 2,2 milijuna eura. Investitori su bili posebno zadovoljni prvim kvartalnim izvještajem za Končar - Distributivni i specijalni transformatori, čija je redovna dionica porasla za 4 posto na prometu od 337 tisuća eura, dok je povlaštena dionica narasla za 3,4 posto na prometu od 311 tisuća eura. Dionica Končara također je zabilježila rast od 3,9 posto s prometom od 262 tisuće eura. Po prometu je slijedila dionica Hrvatske Poštanske Banke, koja je u blok transakcijama prikupila 271 tisuću eura. Značajan promet ostvarila je i dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na prometu od 238 tisuća eura ojačala za 0,33 posto.

Dionice iz Končar grupe su, unatoč dobrom rastu, bile u sjeni velikog skoka dionica Zvečeva, koje su porasle za 39,5 posto, udvostručivši svoju cijenu u posljednja dva dana. Na strani gubitnika među likvidnijim dionicama, našla se Maistra s padom od 8 posto, nakon objave revidiranog izvještaja za prethodnu godinu.

Dobitnik dana: Zvečevo +39,5%   21,20

Gubitnik dana: Maistra -7.96%   41,60

CROBEX: +0,71%   2.805.17