TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Indeksi nastavili u pozitivnom ritmu, CROBEX iznad 2.000 bodova

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u petak se nastavilo u pozitivnom ritmu, dionički indeksi su dodatno ojačali, dok se likvidnost zadržala na visokim razinama. Indeks CROBEX je porastao 1,2 posto na 2.024 bodova, što je njegova najviša razina od veljače prošle godine. Uži indeks CROBEX10 je skočio 1,7 posto na 1.248,8 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus ojačao 0,7 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks prehrambenog sektora, i to s rastom od gotovo 2 posto, a u crvenom su zaključili jedino indeksi građevinskog sektora i sektora industrije, pri čemu su oba slabila 0,2 posto

Ukupno je protrgovano oko 34,5 milijuna kuna, od čega je 13,8 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju dionicom Ericsson Nikola Tesle. U redovnom trgovanju, dionice Podravke su bile u fokusu, s prometom od 10,9 milijuna kuna i rastom cijene od 3,9 posto, čime su pokupile titulu dobitnika dana drugi dan zaredom, s slijede ih dionice Atlantic Grupe, koje su na prometu od 1,7 milijuna kuna ojačale 2,7 posto. U stopu ih prate dionice Atlantske plovidbe, s prometom od 1,6 milijuna kuna i rastom cijene od 2 posto. Među milijunaše se ugurala još i dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na prometu od 1,2 milijuna kuna zaključila nepromijenjeno.

Dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice Jadroplova, koje su porasle 3,2 posto, te dionice Croatia osiguranja, čija je cijena ojačala 3,1 posto.

S druge strane, dionice Petrokemije su potonule 5,3 posto, dionice Brodogradilišta Viktor Lenac su oslabile 1,6 posto, dok su dionice Jadroagenta kliznule 1,3 posto.

Dobitnik dana: Podravka +3,92 690,00

Gubitnik dana: Petrokemija -5,32% 35,60

CROBEX: +1,24% 2.024,03

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!