ZASIĆENOST CENTRIMA

Zagreb ima više šoping-kvadrata od Beča

Bionic
Reading

Otvaranjem zagrebačkog Arena Centra površine 60.000 četvornih metara hrvatska metropola površine trgovačkih centara povećava na 430.000 kvadrata ili, 500m2 na 1000 stanovnika. Zagreb time prestiže Beč (465) i Ljubljanu (485) no, i dalje gleda u ‘zatiljak’ Praga (680) i Bratislave (750) koji su zasićeniji shopping centrima

'Činjenica da su u razmaku samo godinu dana otvorena dva centra, još uvijek najveći WestGate sa 90.000 kvadrata i Arena pokazuje da i dalje postoji znatan interes investitora i trgovaca za tržište Zagreba te potvrđuje da mjesta za kvalitetne projekte uvijek ima neovisno o tome koliko je tržište zasićeno,' kazala je Hanna Bomba-Willhelmi za Poslovni dnevnik, direktorica bečke tvrtke RegioPlan Consulting GmbH.

Istodobno Državni zavod za statistiku objavio je jučer prve rezultate o prometu od trgovine na malo za rujan. U odnosu na prošlogodišnji rujan 2010. donio je nominalni rast prometa za 1,6 posto, što je realno porast za vrlo skromnih 0,4 posto. Rujan je treći mjesec za redom u kojem se bilježi realan rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini no, rast je ipak usporen u odnosu na učinak kolovoza. Naime, promet od trgovine na malo u kolovozu 2010. u odnosu na kolovoz 2009. realno je rastao 3,9 posto, dok je u srpnju realan rast na godišnjoj razini iznosio 0,7 posto.

Ti mršavi potrošački rezultati, čini se, trgovcima ipak vraćaju optimizam. Pogotovo pamti li se da je promet u maloprodaji u ovogodišnjem srpnju porastao prvi puta nakon 21 mjesec kontinuiranog pada maloprodaje na godišnjoj razini. I Bomba-Willhelmi navodi da je nakon niza godina ekspanzije 2010. i Hrvatima donijela štednju i konsolidaciju.'Da bi se zadržala konkurentnost u doba sporijeg napretka potrebno je efektivnije poslovati što neka poduzeća tjera na više opreza a neka na potpuno povlačenje s tržišta', upozorava i smatra da tvrtku Pevec nije dotukla kriza već prenagla ekspanzija.

Hrvatski trgovci, kaže, žilavo su odgovorili stranoj konkurenciji i ostali vodeći u mnogim segmentima. Uvjerena je da tržištu ipak slijedi reorganizacija, ilustrira primjerom Lesnine koja se prodala austrijskom Lutzu. 'Predstojeće spajanje Konzuma i NTL-a pokazuje da pojedina poduzeća aktivno traže mogućnost boljeg pozicioniranja na tržištu', ističe Bomba-Willhelmi. Međutim, i u Konzumu i u NTL-u opovrgavaju postojanje takvih namjera.