ZASIĆENOST CENTRIMA

Zagreb ima više šoping-kvadrata od Beča

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Otvaranjem zagrebačkog Arena Centra površine 60.000 četvornih metara hrvatska metropola površine trgovačkih centara povećava na 430.000 kvadrata ili, 500m2 na 1000 stanovnika. Zagreb time prestiže Beč (465) i Ljubljanu (485) no, i dalje gleda u ‘zatiljak’ Praga (680) i Bratislave (750) koji su zasićeniji shopping centrima

'Činjenica da su u razmaku samo godinu dana otvorena dva centra, još uvijek najveći WestGate sa 90.000 kvadrata i Arena pokazuje da i dalje postoji znatan interes investitora i trgovaca za tržište Zagreba te potvrđuje da mjesta za kvalitetne projekte uvijek ima neovisno o tome koliko je tržište zasićeno,' kazala je Hanna Bomba-Willhelmi za Poslovni dnevnik, direktorica bečke tvrtke RegioPlan Consulting GmbH.

Istodobno Državni zavod za statistiku objavio je jučer prve rezultate o prometu od trgovine na malo za rujan. U odnosu na prošlogodišnji rujan 2010. donio je nominalni rast prometa za 1,6 posto, što je realno porast za vrlo skromnih 0,4 posto. Rujan je treći mjesec za redom u kojem se bilježi realan rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini no, rast je ipak usporen u odnosu na učinak kolovoza. Naime, promet od trgovine na malo u kolovozu 2010. u odnosu na kolovoz 2009. realno je rastao 3,9 posto, dok je u srpnju realan rast na godišnjoj razini iznosio 0,7 posto.

Ti mršavi potrošački rezultati, čini se, trgovcima ipak vraćaju optimizam. Pogotovo pamti li se da je promet u maloprodaji u ovogodišnjem srpnju porastao prvi puta nakon 21 mjesec kontinuiranog pada maloprodaje na godišnjoj razini. I Bomba-Willhelmi navodi da je nakon niza godina ekspanzije 2010. i Hrvatima donijela štednju i konsolidaciju.'Da bi se zadržala konkurentnost u doba sporijeg napretka potrebno je efektivnije poslovati što neka poduzeća tjera na više opreza a neka na potpuno povlačenje s tržišta', upozorava i smatra da tvrtku Pevec nije dotukla kriza već prenagla ekspanzija.

Hrvatski trgovci, kaže, žilavo su odgovorili stranoj konkurenciji i ostali vodeći u mnogim segmentima. Uvjerena je da tržištu ipak slijedi reorganizacija, ilustrira primjerom Lesnine koja se prodala austrijskom Lutzu. 'Predstojeće spajanje Konzuma i NTL-a pokazuje da pojedina poduzeća aktivno traže mogućnost boljeg pozicioniranja na tržištu', ističe Bomba-Willhelmi. Međutim, i u Konzumu i u NTL-u opovrgavaju postojanje takvih namjera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi