POREZNICI UPOZORAVAJU

Zadnji je dan za podnošenje godišnje porezne prijave

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.02.2016 14:20
  • Objavljeno 29.02.2016 u 14:20
porezna prijava

porezna prijava

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Poreznici su do sada zaprimili nešto više od 56 tisuća godišnjih prijava poreza na dohodak za 2015. godinu te nešto više od 95 tisuća zahtjeva za priznavanje prava u posebnom postupku, doznaje se u Poreznoj upravi u ponedjeljak, zadnji dan za predaju godišnje prijave poreza na dohodak

Zadnji dan veljače uobičajeno je zadnji dan za predaju prijave poreza na dohodak za prošlu godinu, no ove godine većina građana ne treba samostalno podnositi prijavu, jer Porezna uprava po prvi put primjenjuju poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. To znači da većina građana, procjenjuje se njih oko 600 tisuća, ove godine nemaju obvezu samostalno predavati godišnju poreznu prijavu, već obračun za njih automatski rade poreznici.

No, dio poreznih obveznika, kao što su primjerice obrtnici ili slobodna zanimanja, obvezni su do kraja današnjeg dana podnijeti prijavu za prošlu godinu, a dio građana koji bi mogao ostvariti neka prava, ali o njima poreznici nemaju saznanja, trebaju podnijeti zahtjev za priznavanjem prava u posebnom postupku.

Po podacima Porezne uprave, do sada je prijavu poreza na dohodak za 2015. godinu (obrazac DOH) predalo 56.052, a zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku (obrazac ZPP-DOH) predao je 95.131 porezni obveznik.

Te obrasce građani mogu predati još danas - osobno u ispostavama Porezne uprave, koje stoga rade produženo odnosno do 19 sati, ili poštom kao preporučeno pošiljku, što u dežurnim poštama mogu obaviti do ponoći.

Tko mora predati poreznu prijavu?

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak nisu izmijenjena pravila o obvezi prijavljivanja dohotka u godišnjoj prijavi za 2015. godinu već samo način podnošenja za određene dohotke, pa su tako do kraja veljače godišnju prijavu za prošlu godinu dužni sami predati građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, kao i porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku odnosno oni koji su ostvarili oporeziv dohodak ali njihov poslodavac ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću (npr. građanima koji su ostvarili dividendu u inozemstvu, ali u Hrvatskoj nisu platili predujam poreza, iako je on trebao biti plaćen, a nisu o tome ni izvijestili Poreznu upravu na obrascu JOPPD).

Od ove godine za većinu građana u primjeni posebni postupak

Građani koji nemaju obvezu podnošenja porezne prijave već će se za njih primijeniti posebni postupak, a mogli bi temeljem nekih poreznih olakšica ostvariti pravo na povrat, ali Porezna uprava ne raspolaže tim podacima, trebaju predati zahtjev za priznavanje porezne olakšice u posebnom postupku na novom obrascu - ZPP-DOH, a trebaju mu priložiti i vjerodostojne isprave temeljem kojih dokazuju ta prava.

Riječ je o građanima koji mogu ostvariti određenih prava za koje Porezna uprava nema saznanja, poput primjerice prava na uvećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove ili djecu, za utvrđenu invalidnost (vlastitu ili djece odnosno uzdržavanih članova uže obitelji) ili po osnovu prebivališta i boravišta na potpomognutim područjima I. i II. skupine i gradu Vukovaru i slično, koji nisu navedeni na poreznoj kartici (PK).

Do 30. lipnja privremeno porezno rješenje

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojima je regulirana i primjena posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dododak, utvrđeno je i da će Porezna uprava do 30. lipnja, na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, poreznim obveznicima građanima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Tako će se, kako su već ranije najavili iz Porezne uprave, povrati poreza na dohodak za 2015. godinu građanima početi isplaćivati početkom kolovoza 2016. godine. Građani, pak, koji ne podnesu prigovor na dostavljeno rješenje, a trebaju dodatno uplatiti porez i prirez porezu na dohodak, bit će to dužni platiti do 31. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!