Vedrana Pribičević:

'Zabrana rada nedjeljom vodi do smanjenja broja zaposlenih, jednostavna aritmetika'

07.05.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević u Studiju 4 HTV-a iznijela je svoje viđenje Nacionalnog plana oporavka, ali i aktualnih najava Vlade i koalicijskih partnera o radu nedjeljom i izmjenama Zakona o radu.

Zabrana rada nedjeljom donijet će manju zaposlenost i manja prava radnika - to je jednostavna aritmetika jer za manji broj radnih dana potreban je manji broj radnika, rekla je Vedrana Pribičević. - Definitivno, očekujem da će se smanjiti i prava radnika jer znamo da su, primjerice u trgovini, plaće rasle zato što je nedostajalo radnika. Ako smanjite broj radnih dana, zasigurno će se smanjiti i plaće. Bitno je pritom naglasiti da ne rade svi radnici svaku nedjelju, uglavnom rade pola radnih nedjelja mjesečno, istaknula je na HRT-u.

Što se tiče izmjena Zakona o radu, kaže, nažalost na stolu je produljenje radnog vijeka. To je djelomično zato što postoje realni problemi u mirovinskom sustavu. I dalje pada broj radnika po umirovljeniku. - Jedini način da konsolidirate sustav jest ili povećati broj osiguranika, tj. zaposlenih, ili produljiti radni vijek - da oni koji rade moraju raditi dulje, rekla je Vedrana Pribičević.

Na pitanje je li Hrvatska spremna na povlačenje novca iz europskih fondova i je li jasan Nacionalni plan oporavka, Pribičević je odgovorila da Nacionalni plan oporavka treba biti jasan građanima i da ga je Vlada puno prije trebala prezentirati i stručnoj javnosti i svim dionicima koji u njemu sudjeluju - i sindikatima i udrugama civilnog društva. - Vlada je to napravila prekasno, smatra Pribičević.

- Razvidno je iz svega dosad prezentiranog, a i iz onoga što je premijer rekao, da privatni sektor u projektima Nacionalnog plana oporavka treba fingirati kao dobavljač - kroz javne nabave, rekla je. Dodala je kako ona osobno, a i većina ekonomista to vidi kao veliki problem jer javne nabave zapravo su veliki generator korupcije u Hrvatskoj. Bit će puno preplaćenih s u konačnici vrlo lošim učinkom, ocijenila je.