PItamo vas

[ANKETA] Treba li u turističkoj zemlji usred epidemije koronavirusa zabraniti rad nedjeljom?

07.05.2021 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon što se prošle jeseni nabacivalo idejom da će se ograničiti rad trgovačkih lanaca nedjeljom izgleda da se ta klica konačno uhvatila. Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je nakana Vlade da se rad nedjeljom ograniči na samo 16 dana u godini, a pritom imaju u vidu potrebe turističke sezone

Lani je Andrej Plenković rekao da će tijekom ovog mandata Vlada ograničiti rad nedjeljom kad se pronađe balans između potreba gospodarstva i turizma, tj. kada se pronađe model s optimalnim brojem radnih nedjelja kojih očito treba biti 16.

Naravno, trgovci i poslodavci načelno su bili protiv zabrane rada nedjeljom, no bilo je izuzetaka koji su podržali Vladu pravdajući se da je nedjelja dan za obitelj. Pojedine trgovačke lance muči i nedostatak radnika pa bi im odgovarala zabrana. Zbog javne rasprave koja se otvorila tportal pita svoje čitatelje što misle o zabrani u anketi niže:

Pitanje rada nedjeljom i njegove zabrane traje od hrvatske samostalnosti i nikako da se riješi. Rad je već jednom, prije 15 godina, bio zabranjen sve dok zabranu nije ukinuo Ustavni sud.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju jedinstven stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

  • +38
Zatvoreni kafići i trgovine Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX