PRODAJA VARTEKSOVE ZGRADE

Zaba može iseliti Müller s Jelačić placa tek 2022.

zgrada varteks trg bana jelačića

zgrada varteks trg bana jelačića

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Zagrebačka banka prošloga je mjeseca počela prodaju bivše Varteksove zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića. 'Sjela je' na zgradu u samom središtu Zagreba s obzirom na to da je varaždinski Varteks suočen s teškoćama u poslovanju

U priči koja bi se trebala ticati samo Varteksa i Zabe kolateralna bi žrtva na neki način mogla postati tvrtka Müller Hrvatska, piše Poslovni dnevnik. Već pet godina, naime, taj njemački drogerijski lanac u spomenutoj zgradi na nekoliko katova ima svoju trgovinu. Ugovor o najmu koji je Müller Hrvatska potpisao s Varteksom istječe do kraja godine, s tim imaju mogućnost produljiti ga još dva puta na po pet godina, dakle do 2022. godine. Namjeru da dotad ostanu u najmu već su iznijeli proljetos tadašnjem najmodavcu.

'Zagrebačka banka prodaje zgradu i u tijeku je dubinsko snimanje za sve zainteresirane kupce. Znamo i da bi Zagrebačkoj banci najisplativije bilo da zgradu proda praznu, no mi imamo pravo na toj lokaciji ostati do 2022. godine. Nemamo ništa ni protiv Zabe ni protiv Varteksa, samo želimo da se poštuju potpisani ugovori. U pitanju je stotinjak radnih mjesta', rekao je Sanel Skenderović, direktor Müllera za Hrvatsku i Sloveniju.

Skenderović kaže da Müller još nikad nije zatvorio trgovinu u Hrvatskoj, trenutačno ih ima 17, a iduće godine planiraju otvoriti još najmanje tri trgovine. Prema njegovim riječima, Müller dosad nije imao problema u poslovanju u Hrvatskoj i ovo je prvi put da su naišli na prepreku.

'Nama je Hrvatska važna investicija, ovdje zapošljavamo 600 ljudi. Otvaranje jedne trgovine može stajati od pola milijuna do pet milijuna eura. Da ne govorimo o tome da vas svi radnici mogu tužiti nakon što izgube posao. Mi smo socijalno odgovorna tvrtka i ne želimo da se evenutualno zatvaranje naše trgovine u centru Zagreba protumači kao naše povlačenje iz Hrvatske', kaže Skenderović. On se nada da cijela stvar neće završiti na sudu, a dođe li do toga, kaže da 'vjeruje u hrvatsko pravosuđe'.

Kaže da posluju u skladu sa zakonom, plaćaju sve obaveze i dobavljače na vrijeme, te da radnicima isplaćuju 13. plaću. Müller je lani, prema podacima Fine, u Hrvatskoj ostvario prihod 474 milijuna kuna prihoda. Cijeli koncern, inače u vlasništvu njemačkoga poduzetnika Erwina Müllera, bilježi prihod blizu četiri milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi