VLADIN PRIJEDLOG

Za Uljanik ishoditi rješenje da nije u poteškoćama

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 29.07.2010 19:23
  • Objavljeno 29.07.2010 u 17:38
Uljanik

Uljanik

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Nikolić

Vlada je dala u zadatak Ministarstvu gospodarstva da ishodi rješenja od Europske komisije i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da pulsko brodogradilište Uljanik nije društvo u teškoćama

Time bi se Uljanik izdvojilo iz skupine brodogradilišta čija je privatizacija uvjet za zatvaranje pregovaračkog poglavlja o tržišnom natjecanju, kako bi moglo poslovati po istim pravilima kao i njegovi konkurenti iz Europske unije nakon završetka tog procesa.

Naime, u drugom krugu natječaja za privatizaciju Uljanika nije pristigla nijedna ponuda, podsjetio je ministar gospodarstva Đuro Popijač te ustvrdio da je riječ o brodogradilištu koje dobro posluje: 'U 2009. Uljanik je ostvario dobit od 17,2 milijuna kuna, a plan je da u 2010. ostvari dobit od 187,5 milijuna kuna.'

'Sada je potrebno izraditi elaborat da bi se Europskoj komisiji i AZTN-u pokazalo da Uljanik nije u poteškoćama', dodao je Popijač i naglasio da 'EK ima načelno pozitivan stav prema takvoj mogućnosti'.

Preduvjet je, međutim, da Uljanik državi vrati sve državne potpore dobivene nakon 1. ožujka 2006. godine, što će biti riješeno na način da će ih 'Vlada kompenzirati naknadom, odnosno obeštećenjem za pomorsko dobro jer ih Uljanik ne može vratiti iz sredstava redovnog poslovanja', zaključio je Popijač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi