SLOBODAN VUČIČEVIĆ:

'Za Hrvatsku srpski kapital je sumnjiv'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Da bi srpski biznismeni postali vlasnici nekog poduzeća u Hrvatskoj ili u Sloveniji, moraju ponuditi mnogo više od ostalih investitora, zbog predrasuda koje vladaju o srpskom kapitalu', ovako poslije nekoliko godina regionalnog iskustva govori Slobodan Vučićević, bivši direktor Droge Kolinske i kupac Magminog branda Turbo Limač

Kad je prije nekoliko godina imenovan za predsjednika upravnog odbora Droge Kolinske, govorio je da ne vjeruje u teorije zavjere, da Slovenija i Hrvatska nisu zatvorenije za srpski nego za bilo koji drugi kapital.

'Možda će isti vlasnik prije prodati firmu Englezu nego Srbinu, ali ako ponudimo pola posto više, prodat će je nama', rekao je tada.

Početnički optimizam zamijenila je gorčina u Vučićevićevom glasu. Usprkos tome, ne želi priznati da ga je iskustvo natjeralo da promijeni ploču.

'Vidite da nisam promijenio mišljenje. I tada sam tvrdio da srpski investitori moraju ponuditi više para. Nectar je za oko 20 posto preplatio Fructal. I ja sam platio premiju ulazeći u posao s Turbo limačem, ali su iskrsnuli problemi s poslovnim partnerom. Dobro, sukobljavanja s partnerom mogu se dogoditi bilo gdje i bilo kome u svijetu, ali se nisam nadao da ću ući u sukob s tamošnjom državom', ovim riječima Vučićević komentira odluku Trgovačkog suda u Zagrebu da Adria Designu zabrani korištenje znaka Turbo limača i još šest brandova koje je kupio od Magme.

Animozitet prema novcu iz Srbije osjeća se, kaže, u svakodnevnom poslovanju. 'Narod tamo smatra da smo svi mi novac stekli devedesetih godina na sumnjive načine i vrlo često se postavlja pitanje porijekla kapitala. Također, može se čuti i zamjerka da Srbi ne važe za dobre biznismene, da nisu neki domaćini, nego više rasipnici. Ali, opet kažem, to su predrasude. Zato će eventualni uspjeh Nectara na slovenskom tržištu otvoriti vrata srpskom kapitalu', smatra Vučićević.

Kada je Atlantic Grupa Emila Tedeschog preuzela slovensku Drogu Kolinsku, a samim tim i neke srpske brandove (Štark i Grand), ovdašnji privrednici nisu krili zavist Tedeschiju na podršci koju ima od hrvatske države.

Počevši od porezne politike preko financijske podrške pa do kreiranja ambijenta za ulaganja. Međutim, Slobodan Vučićević kaže da je to dijelom i zbog toga što Srbija ima toliko političkih problema da se ekonomijom i ne stiže baviti

Zbog ulaska na hrvatsko tržište i njemu, ali i Rodoljubu Draškoviću, koji je 2008. godine kupio Eurofood market iz Siska, zavidjeli su mnogi srpski biznismeni kojima to nije pošlo za rukom.

Ipak, i Rodoljub Dršković nekoliko puta je isticao da mu u Hrvatskoj baš i ne cvjetaju ruže. Ne može se reći da je to njegov stav samo prema Hrvatskoj jer je nedavno zbog nezadovoljstva uvjetima poslovanja u Srbiji napustio zemlju.

'Niti imam podršku tamo niti imam podršku ovdje. Vrlo je teško na hrvatskom tržištu opstati kao srpska firma. Radim na rubu egzistencije, iako imam ambiciozne planove i ne predajem se', rekao je nedavno Drašković.

Slobodan Radun, direktor Nectara, s druge strane, istaknuo je da je, prilikom preuzimanja slovenskog Fructala, imao svu podršku države. Osim one najvažnije – u novcu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi