PRAVNA BITKA

Xiaomi tuži američka ministarstva financija i obrane

01.02.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uvrštenja na listu komunističkih i vojnih tvrtki, izvijestio je Xiaomi na korporacijskim web stranicama

Tužbu smo podnijeli 29. siječnja na sudu Distrikta Columbia protiv Ministarstva obrane i Ministarstva financija Sjedinjenih Država. Uvjereni smo da je odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih vojnih tvrtki neopravdana. Radi zaštite interesa korisnika u svijetu, partnera, zaposlenika i dioničara, tražimo od suda da odluku proglasi nezakonitom i poništi je", kaže se u Xiaomijevoj objavi.

Sredinom siječnja američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na popis je tada uvršteno devet entiteta, uključujući Xiaomi.

Xiaomi niječe bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska tvrtka osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu dionica obavila je 2018. godine na burzi u Hong Kongu. Tijekom protekle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem prosinca prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.