SVE TEŽA RECESIJA

Wall Street potonuo za tri posto

15.01.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale oko 3 posto, zaronivši na najnižu razinu u šest tjedana, jer podaci o potrošnji ukazuju na produbljivanje recesije u američkom gospodarstvu, a ulagači se plaše i daljnjih gubitaka banaka.

Dow Jones indeks potonuo je 2,94 posto, na 8.200 bodova, što je već šesti dan zaredom kako taj indeks pada. S&P 500 indeks pao je, pak, 3,35 posto, na 842 boda, dok je Nasdaq indeks izgubio 3,6 posto, zaronivši na 1.489 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ulagače su razočarali podaci o 2,7-postotnom padu potrošnje Amerikanaca u prosincu prošle godine, što je dvostruko više nego što su analitičari očekivali i ukazuje na jačanje recesijskih pritisaka.

To je izazvalo pad cijena dionica trgovačkih lanaca, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 3,6 posto.

Ulje na vatru dolio je niz loših vijesti iz bankarskog sektora. Cijena dionice Citigroupa, treće po veličini banke u SAD-u, strmoglavila se 23 posto, jer se očekuje da će u petak izvijestiti o golemom gubitku u proteklom tromjesečju.

Wall Street Journal objavio je, pak, da će Bank of America morati zatražiti dodatnu pomoć od vlasti zbog daljnjih gubitaka, zbog čega je dionica te banke pojeftinila gotovo 6 posto.

I europski bankarski sektor trpi od daljnjih posljedica kreditne krize. Tako je jučer Deutsche banka izvijestila o gubitku većem od 6 milijardi dolara u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok će britanska HSBC banka, najveća u Europi, morati drastično smanjiti dividendu i potražiti 30 milijardi dolara svježeg kapitala kako bi pokrila 'propuh' u bilancama.

Zbog svih tih loših vijesti, jučer je S&P indeks financijskog sektora na Wall Streetu pao 5,7 posto.

No, najveće je gubitnica jučer bila dionica Applea, s padom od gotovo 10 posto. Posljedica je to vijesti o bolesti osnivača i izvršnog direktora te tehnološke kompanije Stevea Jobsa, zbog čega će biti na odmoru do kraja lipnja.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks strmoglavio se 4,9 posto, na 4.180 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 4,6 posto, na 4.422 boda.