tržište dionica

Wall Street pao, inflacija u SAD-u iznad očekivanja

13.10.2023 u 07:24

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo izvješće koje je pokazalo da je inflacija u SAD-u u rujnu bila iznad očekivanja

Dow Jones oslabio je 0,51 posto, na 33.631 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 posto, na 4.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 13.574 boda.

Nakon četiri dana rasta, na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica jučer pale jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je da su u rujnu potrošačke cijene porasle 0,4 posto na mjesečnoj i 3,7 posto na godišnjoj razini, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, porasla je, pak, 0,3 posto na mjesečnoj i 4,1 posto na godišnjoj razini, koliko se i očekivalo.

To je i dalje znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto, pa se ponovno špekulira o dodatnom povećanju kamatnih stopa Feda.

Tim više što su dan prije objavljeni podaci pokazali da su i proizvođačke cijene u rujnu porasle iznad očekivanja.

Zbog toga su jučer ponovno porasli prinosi na državne obveznice, što je loše utjecalo na tržište dionica.

„U posljednja dva mjeseca tržište je pod najvećim pritiskom zbog rasta kamata. Svaki njihov značajniji pomak u jednom ili drugom smjeru znatno utječe na dionice. Jučerašnji rast kamata pritisnuo je cijene dionica”, objašnjava Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 posto, na 7.644 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,23 posto, na 15.425 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 7.104 boda.