KOŠARICA ROHATINSKOM

Vujčićev uspon na čelo HNB-a pomno planiran

  • Autor: S.S./Večernji.hr
  • Zadnja izmjena 05.06.2012 01:06
  • Objavljeno 05.06.2012 u 01:06
boris vujčić

boris vujčić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Još u siječnju, na početku mandata vlade Zorana Milanovića, tjednik Globus prenio je tvrdnje više izvora iz Banskih dvora da će Boris Vujčić naslijediti Željka Rohatinskog u fotelji guvernera HNB-a. Nakon današnjeg istupa Željka Rohatinskog, koji je rekao da mu je premijer Milanović u telefonskom razgovoru prije nekoliko dana najavio smjenu i praktički ga razvlastio, roje se nagađanja oko razloga za takvu odluku

Prema pisanju Globusa, Kukuriku koalicija već u siječnju navodno je bila složna da središnja banka mora nastaviti s dosadašnjom politikom stabilnosti tečaja i cijena, što bi im garantirao upravo Vujčić.

'Procedura izbora novog guvernera mora biti gotova do lipnja kad Rohatinskom istječe mandat', pisao je Globus, prenoseći navode upućenih da bi za novu Vladu bilo dobro da i prije formalnog roka međunarodnim financijskim krugovima pošalje poruku o tome tko će u idućem šestogodišnjem mandatu biti guverner središnje banke jer je to jedan od elemenata po kojem će se na proljeće ocjenjivati hrvatski kreditni rejting. Mandat Rohantinskom istječe 12. srpnja.

Čačić je, podsjetimo, prošlotjedno rušenje izgleda Hrvatske sa stabilnih na negativne proglasio gotovo pa uspjehom s obzirom na oštrinu agencija za kreditni rejting prema drugim europskim državama; Vujčić je u ožujku poručio da bi Hrvatska nakon ulaska u EU trebala što prije zamijeniti kunu eurom

'Ne znam tko bi mogao biti bolji nasljednik guvernera Rohatinskog od Vujčića. Mislim da ga on treba naslijediti na toj dužnosti', rekao je Globusu jedan visoki Vladin dužnosnik.

No tko je Boris Vujčić? Rođen je 1964. godine, diplomirao je 1988. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1996. godine. Od 1989. do 1997. godine bio je asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je stekao znanstveno zvanje docenta i danas predaje makroekonomiju, međunarodne financije i ekonomiku rada, piše Večernji list. Od prosinca 1996. radi u HNB-u; 2000. imenovan je zamjenikom guvernera, prije toga bio je direktor Direkcije za istraživanje.

Blizak je s premijerom Zoranom Milanovićem, a dolaskom na vlast Kukuriku koalicije spekuliralo se da čelnik SDP-a upravo njega želi imenovati novim ministrom financija, navodi Večernji.hr, dodajući da je Vujčić takvu mogućnost odbacio. Od 2005. preuzeo je i dužnost zamjenika glavnog pregovarača u pregovorima RH s EU.

Cijelo desetljeće Vujčić se profilirao u 'sjeni' Rohatinskog, njihovi stavovi su slični, a i sam guverner više je puta isticao da ga podupire kao nasljednika, podsjeća Večernji list.

Što se tiče Rohatinskog, mišljenja o njemu bila su podijeljena. Jedni su smatrali da je Hrvatsku u najtežim trenucima spasio od nestabilnosti i financijske krize, dok su drugi govorili da u kriznim godinama nije učinio dovoljno. Ono što se sa sigurnošću može reći jest da je obilježio proteklih 12 godina naše monetarne politike i da je bio spreman na još jedan mandat.

2000. godine, kada Rohatinski dolazi na čelo Hrvatske narodne banke nakon kratkih angažmana u Privrednoj banci i Agrokoru, u njegovu prvom mandatu gospodarska situacija je stabilna, tržište se otvara, bilježimo gospodarski rast.

U drugom je mandatu ubrzo nastupila kriza. U javnosti - podijeljena mišljenja, no 2008. Financial Times dodjeljuje mu priznanje za najboljega guvernera u globalnim razmjerima. Ekonomisti mu zamjerke nalaze u drugom mandatu. Ljubo Jurčić misli da se monetarna politika u to vrijeme nije usklađivala s fiskalnom, a pogotovo s gospodarskom situacijom.

Mnogi su zbog krize upravo Rohatinskog vidjeli kao idealnog premijera, pa je velik dio prošle godine protekao u nagađanjima hoće li ući u politiku i biti predsjednički kandidat HSLS-a. Od toga na kraju nije bilo ništa, a sam je Rohatinski govorio kako ulaskom u politiku može samo izgubiti. Hoće li razmišljati tako i sada, kad više nije guverner?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi