kamo dalje?

Vrijeme je za upis na fakultet? Saznajte za koje ste zanimanje stvoreni

28.05.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Iza vas je još jedna škola, a ispred vas teška odluka: što dalje? Bilo da želite upisati fakultet ili da ste se odlučili zaposliti s diplomom srednje stručne spreme, bitno je znati što volite i želite raditi. Mi vam pomažemo u tome

Izabrati svoj budući posao nije nimalo lak zadatak. Posebno po završetku srednje škole kad su zabava i uživanje jedine stvari na koje se misli. Međutim, vrijeme je neumoljivo, vrijeme prijamnih ispita je pred vratima. Nešto se mora izabrati. Ali kako? Kako znati što je posao stvoren baš za vas? Poslušajte naš savjet jer je vrlo bitno izabrati pravilno i do kraja života raditi upravo ono što volite.

Najprije sjednite, duboko udahnite i zatvorite oči. Potom zamislite svoje djetinjstvo i sve ono što ste voljeli raditi dok ste bili mali. Stvari koje su vas tad ispunjavale srećom i veseljem, vrlo lako će to nastaviti raditi i danas. U redu, jedenje čokolade ne ubraja se u profesiju, ali ono što ste često radili i radite još uvijek s veseljem i ljubavlju, to bi moglo prerasti u nešto više. Ako vam vizualizacija ne ide, možete zaviriti u obiteljski album pa vidjeti s čime su vas najčešće zatekli u trenutku. Probajte ovako.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • Proučavao enciklopedije i knjige o ljudskom i životinjskom tijelu, liječio ulične životinje, pazio da su svi oko mene na sigurnom, uvijek imao flaster i bolničke rekvizite u asortimanu za igranje, gledao Dr. Housea na televiziji, volio nositi bijelo...

Ako ste stvoreni za skrb i više mislite o pomaganju bićima oko sebe, ako vam je tuđa sreća važnija od vaše, možda ste materijal za medicinsku struku, socijalnu skrb, defektologiju, veterinu, zaštitu okoliša (jer u njemu su svi vaši dragi), a možete razmisliti i o poslu tete/stričeka u vrtiću.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • Volio ulijevati deterdžent u puding, proučavao kako se spajaju ulje i voda, tragao za mineralima neobičnih oblika i boja; sve radio u rukavicama; volio eksperimentirati; gledao Nindža kornjače (bile su zanimljive tek nakon što su popile onu sumnjivu supstancu i narasle). Volio sam istraživati biljke i sitne životinjice...te sve promatrati pod lupom ili kroz mala stakalca.

Jasno je kao dan da ste spremni za 'kemijanje' pa bi mogli razmisliti o studiju kemije, biologije. Onima koji vole rijeke, jezera, rude, možemo predložiti studij rudarstva ili geologije, a ni genetika vam nije loša opcija.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • Slagao lego kockice po bojama, veličini i tipovima. Izrađivao kućice za igračke, ptice i kućne ljubimce. Dekorirao akvarij; posjedovao vlastiti metar i njime mjerio dimenzije svega što na što sam nailazio. Dječji alat nije mi bio stran, volio sam crtati i sve skicirati na papiru. No uvijek pazio da je sve na svom mjestu i daleko od neželjenih gostiju...

Ako vas ove stvari još uvijek zabavljaju pred vama je možda vrlo uspješna karijera u građevini, dizajnu interijera, arhitekturi. Dobro oko za detalje imaju i novinari, spisatelji, planeri događanja, projektanti, stručnjaci za upravljanje operacijama u poslovanju i još mnogi drugi. Razmislite o tome.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • odvijačem rastavljao fen za kosu; zavirivao u sve strojeve po stanu (na žalost svojih roditelja); prčkao po maminom kompjuteru; spajao se na internet i skidao aplikacije; jaaaako puno zapitkivao; ni danas ne postoji uređaj koji mi nije drag i koji ne razumijem; svijet gledam kroz binarni sustav. Volio sam i vozila te smišljao trase kojim će sigurno putovati bez oštećenja i zapreka.

Trebamo li išta reći? Vi ste robotičar, programer, strojar, IT-evac. Naprosto jeste i budite sretni zbog toga. Vi koji volite vozila opcija je dizajner automobila, a za vas koji volite štititi svoje suradnike i ljude oko sebe opcija je stručnjak u području zaštite poslovanja.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • Zbrajao bombone, prebrojavao djecu za igru, učio kartati, zbrajao koliko moram štedjeti da dođem do bicikla iz snova. Prodavao sam stare igračke na internetu ili s njima trgovao da dođem do novih, boljih od djece iz kvarta.

Bankari, marketinški stručnjaci, prodavači, makroekonomisti, mikroekonomisti, procjenitelji rizika cijeloga svijeta, čuvajte se. Stiže mlada nada, ne mislite li tako? Tisuću je smjerova koje možete uloviti, ali pustite da vas brojevi vode. Ne može se svatko pohvaliti tim vještinama.

Dok su se drugi igrali loptom, ja sam...

  • Se također igrao loptom, ali i trčao, skakao, preskakao, vozio sve što se voziti da. jeo sam voće, pio vodu i povrće mi nikad nije bilo mrsko. Kad me nitko nije gledao volio sam krasti tatine utege...

Savršeni ste materijal za profesionalnog sportaša, nutricionista, trenera li savjetnika za zdravi život. Kineziološki fakultet čeka nas vas!