podaci dzs-a

Vrijednost građevinskih radova u prvom tromjesečju porasla 12,4 posto

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2020 12:31
  • Objavljeno 01.06.2020 u 12:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom je tromjesečju porasla za 12,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi je istovremeno veća za 11 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u prvom su kvartalu bili ukupno vrijedni 6,03 milijardi kuna, od čega se 4,33 milijarde odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 1,69 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 59,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 40,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 51,5 posto radova izvršeno na zgradama i 48,5 posto na ostalim građevinama (npr. prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima prema vrstama građevina pokazuje da se 36,3 posto odnosi na nestambene zgrade, a 29,4 posto odnosilo na radove na prometnu infrastrukturu odnosno ceste, mostove i sl.  

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prva tri mjeseca slijede cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (16,2 posto) te stambene zgrade (15,2 posto).

Po podacima DZS-a, vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu iznosila je 5,96 milijardi kuna, od čega se 2,57 milijardi odnosi na zgrade, a 2,98 milijardi kuna na ostale građevine.

Zahvaljujući upravo rastu građevinskih radova, kao i usporenom, ali ipak rastu osobne potrošnje, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju 0,4 posto na godišnjoj razini. 

No,  pandemija koronavirusa i restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa negativno su počele utjecati na gospodarsku aktivnost u drugoj polovici ožujka, a u travnju su gotovo sasvim paralizirane, pa se u idućim kvartalima očekuje pad gospodarstva i recesija. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!