ISTRAŽIVANJE NAFTE U JADRANU

Vrdoljak se sprema u Saboru reći svima što zaslužuju

21.04.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ponovio je u utorak kako smatra da povećanje trošarina na motorna goriva za 20 lipa po litri predstavlja minimalno dodatno opterećenje, dok je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da njegovo ministarstvo kontrolira marže trgovaca te da će ih smanjiti ako utvrdi da su previše skočile

Nakon što su zbog viših trošarina krajem prošlog tjedna naftni derivati poskupjeli za 25 lipa po litri, u utorak je uslijedilo novo povećanje cijena derivata, za prosječnih 29 do 32 lipe po litri.

Vlada je trošarine na goriva povećala u sklopu mjera za smanjenje prekomjernog deficita, a na tu su odluku reagirali autoprijevoznici, navodeći da, zajedno s današnjim rastom, to predstavlja najveći rast cijena goriva u povijesti, što će im umanjiti konkurentnost i otežati poslovanje te su stoga zatražili ukidanje te Vladine odluke.

Na to je Grčić, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije o poslovanju trgovačkih društava u državnom portfelju, odgovorio pitanjem: 'A jeste primjetili možda da smo najavili smanjenje naknada za ceste s druge strane?'

'Negdje malo uzmete, negdje malo skinete parafiskalnih nameta, pa će i oni i ostali poduzetnici biti u nešto povoljnijoj poziciji. Plan skidanja 330 milijuna kuna parafiskalnih nameta nije mala stvar, to su sve nameti na tvrtke. A trošarine jednako opterećuju i tvrtke i građane. U ovom slučaju to je minimalno opterećenje, budimo realni, 20 lipa na 10 kuna za litru goriva, to je zaista minimalno dodatno opterećenje', izjavio je Grčić.

Vrdoljak: nadziremo marže, ostalo nije na nama

Najnovije poskupljenje goriva tom je prilikom komentirao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, rekavši kako je posao njegovog ministarstva 'kontrolirati kvalitetu goriva, otvoriti tržište i kontrolirati da marže ne budu prevelike'.

'Kontroliramo marže, a ako budu skočile iznad pristojnih izregulirat ćemo ih i smanjit ih. A ostalo nisu moja pitanja', kazao je Vrdoljak.

Na upit novinara kada se može očekivati novi sastanak s predstavnicima MOL-a oko Ine, Vrdoljak je kazao da će se sastanak održati 'uskoro, kada riješimo nekoliko otvorenih pitanja u pripremi sastanka'.

Uskoro, već na idućoj sjednici Vlade, najavio je Vrdoljak, Vlada bi trebala odgovoriti i na prijedlog interpelacije o radu Vlade zbog provedbe projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu, koji su Saboru uputili Mirela Holy i HDZ.

'Na to će odgovoriti Vlada vrlo brzo, mislim da će već na slijedećoj sjednici Vlade ići odgovor na interpelaciju. A ja ću onda doći u Sabor i reći svima što zaslužuju', zaključio je ministar gospodarstva.