OTVORENO:

Vrdoljak ili Panenić - tko je kriv za poskupljenje struje?

30.09.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Kada će i za koliko poskupjeti struja? Kome moramo plaćati naknadu za obnovljive izvore energije? Zašto ministar Tomislav Panenić za poskupljenje optužuje bivšeg ministra Vrdoljaka? Hoće li državna blagajna dugoročno biti kratka za desetak milijardi kuna zbog krivih odluka političara? Tko ubire ekstraprofite na vjetroelektranama? Kako će biti poskupljenjem pogođena kućanstva, a kako industrijski pogoni?

Na ta su pitanja u emisiji Otvoreno Mislava Togonala odgovarali tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš i predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić.

Sada struju plaćamo tri i pol lipe po kilovatu, a od iduće godine trebali bismo čak 12 lipa. Razlog tomu je povećanje naknade za obnovljive izvore energije, prije svega za vjetroelektrane.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić
kazao je kako je prema akcijskom planu koji je donio tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tri i pol lipe po kilovatsatu trebalo biti dostatno za pokrivanje toga plana.

Tada su uvedene kvote koje su za vjetroelektrane iznosile 400 megavata (MW). Taj sustav kvota je funkcionirao do rujna prošle godine, kada se na zadnjoj sjednici (Milanovićeve) Vlade dogodilo nešto ključno – na njoj je ukinuta kvota od 400 MW i ona je povišena na 744 MW.

Vjetroelektrane su tada aktom priključene na sustav opskrbe energijom. Dodatnih 400 MW vjetra u sustavu opskrbe stvorilo je manjak novca koji treba platiti vjetroelektranama. Ministar Panenić istaknuo je kako se radilo o iznosu od oko 860 milijuna kuna i to je razlog zašto su krenule najave o poskupljenju struje. Istaknuo je kako za to postoji politička odgovornost.


Sada je jako teško smanjiti cijenu električne energije, rekao je tehnički ministar gospodarstva: 'To je cijeli niz mjera koje se treba poduzeti da bismo postigli uravnoteženje. Onda će se žaliti opskrbljivači koji su drugi na tržištu i reći: kako ministar može smanjiti cijenu?'

S druge strane, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističe da to nije nemoguće. Kazao je da opskrbljivači drže oko 25 posto tržišta električne energije dok 75 posto tržišta drži Hrvatska elektroprivreda, koja ima cijenu univerzalne usluge. 'Odlukom Vlade smanjiš ili povećaš cijenu za 75 posto tržišta', rekao je Vrdoljak.

Panenić tvrdi da neće dopustiti povećanje cijena. No netko će morati platiti razliku jer ugovori su potpisani, tvrdi Radimir Čačić. Istaknuo je kako nitko nije tjerao Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) i Hrvatskog operatera tržišta električne energije (HROTE) da se potpišu ti ugovori.

Ako se cijene struje ne povećaju, kazao je, građani će ponovno kroz državni proračun platiti zaostatke koji bi se stvorili u HEP-u. Podsjetio je i na slučaj Bajakovo.

Na kraju emisije tehnički ministar Panenić osvrnuo se i na današnju smjenu Nadzornog odbora Narodnih novina. Kazao je kako je stvoren gubitak od 18 milijuna kuna te kako je zbog toga trebalo donijeti krucijalnu odluku.