POSLOVNI REZULTATI

Vodeći proizvođači lijekova podbacili, Rajićev Pharmas ugodno iznenadio

26.07.2019 u 23:48

Bionic
Reading

Hrvatske farmaceutske kompanije u posljednje vrijeme suočavaju se s ozbiljnim problemima na domaćem tržištu i sve snažnijom konkurencijom u inozemstvu. Istražili smo kako je lani poslovalo sedam vodećih kompanija u djelatnosti koja prednjači po stvaranju dodane vrijednosti u proizvodnom sektoru

Perjanice hrvatske farmaceutske industrije prošle godine su ozbiljno podbacile u poslovanju, o čemu svjedoči pad prihoda od 10,3 posto i znatno slabiji izvozni rezultati u odnosu na godinu ranije. Doduše, svi vodeći farmaceuti poslovali su pozitivno, ali zarada je prepolovljena u odnosu na 2017. godinu.

Vodeće tvrtke uglavnom su okrenute izvoznom tržištu zbog problema s naplatom u Hrvatskoj, ali i zato što im kapaciteti znatno premašuju potrebe domaćeg tržišta.

U visokotehnološkom sektoru, u kojem su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka, djeluje tridesetak poduzeća, ali sedam najvećih s prihodima iznad 100 milijuna kuna ostvaruje više od devedeset posto prometa.

Poredak vodećih pet tvrtki ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su glavni igrači (Pliva, Belupo, JGL) pretrpjeli pad prihoda dok su izazivači (Genera, Pharmas) zabilježili snažan rast.

Najveći hrvatski proizvođač lijekova Pliva pretrpjela je snažan pad prihoda od 12,8 posto (na četiri milijarde kuna) i još veći pad zarade, potonule gotovo 70 posto. Za slabije rezultate kriv je podbačaj na američkom tržištu, ali i teškoće koje proživljava matična kompanija Teva.

Na silaznoj putanji je i Belupo, Podravkina farmaceutska uzdanica koja je lani zabilježila pad prihoda od 2,4 posto, unatoč osjetnom povećanju kapaciteta. Naime, Belupo je u svibnju 2017. pustio u pogon novu tvornicu lijekova u koju je uložio 530 milijuna kuna.

  • +12
Pliva Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Riječkom Jadranskom galenskom laboratoriju (JGL) prihodi su potonuli gotovo 30 posto, a dobit gotovo 80 posto. Međutim, treba naglasiti da promatrani podaci uključuju samo poslovanje na hrvatskom tržištu (nekonsolidirano izvješće). Kada se dodaju rezultati povezanih kompanija, prodajni trendovi su bolji. Grupa je ostvarila 800 milijuna kuna prihoda, uz rast prodaje od šest posto. Nakon prevladavanja krize na ruskom tržištu JGL je u proteklom razdoblju smanjio zaduženost i popravio likvidnost.

Hospira, biotehnološka kompanija u vlasništvu farmaceutskog diva Pfizera, prošle godine je nakon snažnog uzleta u 2017. godini zadržala prihode na istoj razini. Nakon završetka investicijskog ciklusa, tijekom kojeg je u novi farmaceutski kompleks uložila devet milijuna eura, tvrtka je lani osjetno povećala broj zaposlenih (sa 172 na 274).

Nova Belupova tvornica Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda Genera, koju je prije dvije godine od odvjetnika Marijana Hanžekovića preuzela britanska kompanija Dechra Pharmaceuticals, postigla je snažan rast prihoda i nakon nekoliko gubitaških godina prešla u zonu pozitivnog poslovanja.

Najveći skok napravila je tvrtka Pharmas u vlasništvu Luke Rajića, čiji je prihod uzletio gotovo 50 posto, a dobit je porasla nekoliko puta. Rajićeva kompanija, koja proizvodi lijekove u tvornicama u Popovači i Zrenjaninu (Srbija), raste zahvaljujući brzom širenju asortimana generičkih lijekova na recept, ali i brojnim bezreceptnim farmaceutskim proizvodima.

Novi JGL-ov kompleks Izvor: Promo fotografije / Autor: JGL

Listu zaključuje tvrtka ACG Lukaps iz Ludbrega, koja proizvodi tvrde želatinske kapsule za farmaceutsku industriju i izvozi gotovo cjelokupnu proizvodnju. Tvrtka u indijskom vlasništvu lani je ostvarila blag rast prihoda, uz znatno nižu dobit nego godinu ranije.

Sudeći po izvoznim rezultatima u ovoj godini, farmaceutske kompanije su na dobrom putu da prebrode krizu. Naime, u prva četiri mjeseca izvoz lijekova i ostalih farmaceutskih proizvoda porastao je za više od 10 posto.

Međutim, ova industrija je i dalje suočena s velikim izazovima. Na domaćem tržištu kompanije muku muče s naplatom potraživanja od bolnica, a na inozemnim ih pritišće sve jača konkurencija među proizvođačima generičkih (zamjenskih) lijekova.