FARMA SENKOVAC

Vlasnik založio nekretnine i isplatio plaće radnicima

23.11.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon šest dana javnog negodovanja radnicima svinjogojske farme Senkovac isplaćene su dvije od ukupno tri zaostale plaće, ostatak će biti isplaćen do kraja idućega tjedna, zbog čega su danas odlučili prekinuti s prosvjedovanjem

Premda je vlasnik Zoran Cikuša založio svoje nekretnine u Bjelovaru kako bi kreditom isplatio zaostale plaće, zbog zapleta situacije i blokiranog im računa, problem se morao rješavati na druge načine – suradnjom s poslovnim partnerima i bankom u čijem je vlasništvu matično stado svinja.

'Isplatom plaća riješen je samo dio problema, jer je farma u krajnje nezavidnoj situaciji. Blokiran joj je račun, a isporuka hrane za stoku sa Žitom je dogovorena samo do kraja godine. Od Nove godine više neće moći vlastitim sredstvima hraniti svinje pa hitno treba pronaći nekakvo rješenje. Aktualna su dva; predstečajna nagodba po Linićevom zakonu, koja radnicima više odgovara ili, s druge strane - prodaja svinja, davanje farme u zakup i odlazak u stečaj. Nakon njega bi kod novog vlasnika radilo onoliko radnika koliko ih je potrebno za taj posao', kazao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a.