pad prodaje

Vlasnik modnog giganta zatvara 1.200 trgovina

11.06.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Zara će zatvoriti čak 1200 trgovina širom svijeta. Vlasnik lanca trgovine odjećom Amancio Ortega pokušat će povećati online prodaju tijekom kaosa koji je uzrokovala pandemija koronavirusa

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između tisuću i 1.200 uglavnom manjih trgovina u Europi i Aziji.

Gubici Inditexa koncentrirani su najviše među preostalim trgovinama brendova starijim od Zare. Španjolska grupacija Inditex osim Zare, posjeduje Bershku, Pull & Bear i Massimo Dutti.

Unatoč zatvaranjima iz Inditexa su najavili da će broj zaposlenih ostati stabilan. Zaposlenicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju.

Inditex, jedan od najvećih prodavača odjeće na svijetu, teško je pogođen tijekom pandemije, gdje je prodaja od 1. veljače do 30. travnja pala za 44 posto odnosno na 3,3 milijarde eura.

Tvrtka je u prvom kvartalu iskazala neto gubitak od 409 milijuna eura.

Inditex najavio da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji putem interneta. Ortega planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi im se omogućilo bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki proizvoda u stvarnom vremenu.