NERADNI PETAK

Vlada uvodi skraćeni radni tjedan?

24.06.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Skraćeni radni tjedan, kao mjera za očuvanje zaposlenosti koju poslodavci traže već mjesecima, konačno je razmatrana na današnjem sastanku Vlade, poslodavaca i sindikata

Premijer Ivo Sanader izjavio je nakon sastanka da se prijedlog o skraćenom radnom tjednu koji su predložili HUP i SSSH nalazi kod potpredsjednika Vlade te da će ga do utorka razmotriti sve sindikalne središnjice.

'Očuvanje radnih mjesta kroz skraćeni radni tjedan je previše važno pitanje da o njemu odlučuje samo HUP i samo jedna sindikalna središnjica', kazao je Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak objasnio je da se skraćeni radni tjedan odnosi na neradni petak te da ga neke tvrtke već primjenjuju iako još nema adekvatnog zakona. Ponajviše bi koristio izvoznim industrijskim granama, kojima su zbog krize pale narudžbe.

Riječ je o kratkoročnoj mjeri skraćenja radnog tjedna u kojoj bi jedan dio smanjene plaće radnicima subvencionirala država, kako bi se sačuvala radna mjesta. No odgovor na ključno pitanje, ima li Vlada snage subvencionirati plaće, još je nepoznat.

Premijer Sanader kazao je da će Ministarstvo gospodarstva napraviti projekcije koliko bi ova mjera mogla koštati, odnosno ima li u proračunu novca za skraćeni radni tjedan.

Na sastanku kod Polančeca najavljenom za utorak, razgovarat će se i o izmjenama Zakona o radu, odnosno njegovom usklađivanju sa smjernicama Europske unije. Glavna tema biti će rad na određeno vrijeme oko čega, po riječima predsjednika Damira Jakuša, postoje najveći prijepori između HUP-a i sindikata.