KOSOR POTVRDILA

Vlada u subotu mijenja zakon o Ini

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2011 20:30
  • Objavljeno 29.03.2011 u 20:30
Jadranka Kosor u Imotskom

Jadranka Kosor u Imotskom

Izvor: Cropix / Autor: Branimir Boban / Cropix

Odgovarajući na brojna pitanja novinara, posebno nakon obustave prodaje dionica Ine, Jadranka Kosor istaknula je kako će vlada već u subotu donijeti odluku o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, štiteći hrvatski kapital po kojem nitko neće imati u svom posjedu veći paket od 49 posto dionica

'Na sjednici Vlade u subotu bit će nekoliko izmjena, ali ključno je da ćemo donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine', izjavila je premijerka Kosor u Aržanu odgovarajući na novinarski upit oko dionica Ine.

Premijerka Kosor je objasnila da su pripreme za izmjene zakona o privatizaciji Ine na tragu 'događaja vezanih za odluku Hanfe'.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja, koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je u objašnjenju navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Hanfa je jučer na svojim internet stranicama objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine 'dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti'.

'Saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja', priopćili su iz Hanfe.

Trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi intenziviralo se nakon što je sredinom prosinca prošle godine mađarski MOL objavio ponudu za kupnju Ininih dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna, nakon čega su mirovinski fondovi počeli kupovati dionice Ine po cijeni od 2.830 kuna, a u kupnju Ininih dionica potom se uključio i nepoznati investitor koji dionice prikuplja na skrbničkom računu.

Neki mediji špekuliraju kako iza nepoznatih kupaca na skrbničkim računima stoji mađarski MOL.

Od kad je krenula intenzivnija trgovina dionicama Ine cijena te dionice porasla je i na više od 4.000 kuna, a trgovanje je krajem prošlog tjedna završila na 4.010,07 kuna.

Najveći pojedinačni dioničar u Ini je mađarski MOL koji ima 47,26 posto dionica, dok hrvatska Vlada ima 44,84 posto Ininih dionica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi