PROJEKT TEŽAK 1,6 MILIJARDI KUNA

Vlada traži partnera za izgradnju Trga pravde

13.08.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Vlada je odlučila realizirati dugo pripremani projekt 'Trg pravde – Zagreb', koji predviđa objedinjavanje svih zagrebačkih pravosudnih tijela na nekadašnjem vojnom terenu na Črnomercu. Investicija vrijedna 1,6 milijardi kuna provest će se putem javno-privatnog partnerstva

'Prema istraživanju EBRD-a Hrvatska ima najbolji institucionalni okvir od 25 tranzicijskih zemalja za provedbu javno privatnog partnerstva', pohvalio se ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavljujući najveći takav investicijski projekt, koji bi država trebala realizirati u suradnji s renomiranim inozemnim ulagačima.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), kao koordinator projekta objavio je danas poziv za izbor privatnog partnera za projektiranje, financiranje, rekonstrukciju, izgradnju, opremanje, održavanje i upravljanje budućim Trgom pravde u Zagrebu.

Potpis ugovora s privatnim partnerom očekuje se u prvoj polovici iduće godine, a gradnja kompleksa na oko 50.000 kvadratnih metara trebala bi trajati pet godina. 'Trg pravde' trebao bi profunkcionirati 2019., a nakon gradnje država bi 25 godina plaćala najam privatnom partneru.

Dragan Marčinko i Ivan Vrdoljak predstavili projekt Trg pravde


'JPP naknada plaća se isključivo i samo ako su svi ugovorni standardi isporučeni', naglasio je Dragan Marčinko, šef CEI-ja dodajući da Ministarstvo pravosuđa u etapi građenja neće imati nikakvih troškova.

Nakon isteka roka od 30 godina (2044. godine) sve građevine vraćaju se u vlasništvo države. U Ministarstvu gospodarstva očekuju veliki interes za ovaj projekt, a među potencijalnim ulagačima spominju se austrijske, francuske i kanadske tvrtke.

Prema procjenama Ministarstva objedinjavanjem svih pravosudnih tijela na jednoj lokaciji uštedjelo bi se između 10 i 20 posto u odnosu na postojeće troškove.

Ideja objedinjavanja svih zagrebačkih sudova započela je još 2003., kada je odlukom Vlade kompleks vojarne 'Vukovarski branitelji' i vojarne 'Baruna Filipovića' dodijeljen na korištenje Ministarstvu pravosuđa.

Ministarstvo je 2007. raspisalo međunarodni natječaj na kojem je izabrano arhitektonsko rješenje trojice autora - Davora Bušnje, Zrinke Mrkonjić i Vedrana Škopca. Uslijedila je izrada preliminarne tehničke studije izvodljivosti te analiza financijskih opcija za izgradnju kompleksa prema kojoj je za realizaciju ovog projekta preporučena primjena JPP-a .