KRPANJE PRORAČUNSKE RUPE

Vlada se zadužuje za još 13,3 milijarde kuna

13.07.2010 u 12:23

Bionic
Reading

Na jutarnjoj sjednici Vlada je donijela odluke o novom zaduživanju kojim će se pokrpati rupa u proračunu. Ministarstvo financija izdat će tri obveznice u ukupnoj vrijednosti od 13,3 milijarde kuna

Pored već najavljenog zaduživanja na američkom tržištu, na kojem će se izdati obveznice u vrijednosti 1,25 milijardi dolara, Vlada planira i nove emisije obveznica na domaćem tržištu.

Domaćim investitorima ponudit će se dvije obveznice, kunska u iznosu od milijardu i pol kuna i euroobveznica u iznosu od 650 milijuna eura.

'Hrvatska ovime dobiva financijsku stabilnost. Na nama je sada da provedemo reforme i da utječemo na prihodovnu stranu proračuna da smanjimo deficit', rekao je ministar financija Ivan Šuker.

Novo zaduženje za Šukera je 'veliko priznanje Vladi i Hrvatskoj', jer je malo koja zemlja, istaknuo je ministar, u ovo vrijeme obveznice uspjela plasirati na strano tržište.

Kamate na obveznice izdane na domaćem tržištu kreću se od 6,5 do 6,75 posto s rokom dospijeća od 10 godina. Euroobveznice u vrijednosti od 1,25 milijardi dolara izdane su na američkom tržištu uz kamatnu stopu od 6,6 posto s rokom dospijeća 2020. godine.

Premijerka jadranka Kosor podržala je ministra Šukera te naglasila da je novo zaduživanje priznanje politici Vlade i načinu na koji ona vodi državne financije.

Jedini koji je malo pomutio gotovo slavljeničko raspoloženje bio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je rekao da je za njega ovo nužno zlo u danoj situaciji i da se nada da ovime stvarno stvaramo uvjete za nastavak odlučnijih reformi.

U ovoj godini predviđene su potrebe za zaduženjem države u ukupnom iznosu 28,8 milijardi kuna, od čega je 20,2 milijarde kuna za refinanciranje dospjelih obveza iz prethodnih razdoblja, a 8,6 milijardi kuna za financiranje tekućeg deficita u ovoj godini, podsjetio je Šuker.