udar na gospodarstvo

Vlada poskupila struju i razbjesnila poslodavce: Lagali ste!

31.08.2017 u 19:48

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak presjekla – struja poskupljuje zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije. Ta će naknada umjesto 3,5 iznositi 10,5 lipa po kilovatsatu. I dok za kućanstva taj udar neće biti toliko osjetan, industrijalci su nezadovoljni jer troše daleko više struje, a posebno će biti pogođeni oni u čijim proizvodima njen trošak ima velik udio

Svaka složenija proizvodnja podrazumijeva to da se troši više struje pa će poskupjeti velik broj proizvoda, što će u konačnici opet platiti potrošači.

Tportal je razgovarao s Alojzijem Šestanom, vlasnikom Šestan-Buscha, jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača pancirki i zaštitnih kaciga. On smatra da se podizanjem naknade za obnovljive izvore energije ide na ruku onima koji ništa ne proizvode.

'Pogoduje se onima koji ništa ne rade i žive od onoga što im bog da. Što je s nama koji stalno trošimo struju? To nije u redu. Vjerojatno ćemo prilagoditi cijene', kaže Šestan. Na umu treba imati to da su njegovi kupci uglavnom države, između ostalog Hrvatska, koja će zbog ovog poskupljenja skuplje plaćati i njegovu robu. 

'I ja sam htio napraviti elektranu, za svoje potrebe, iz obnovljivih izbora energije, ali nisam dobio koncesiju', želi se Šestan te na pitanje zašto nije mogao dobiti koncesiju iskreno odgovara: 

'Koncesiju su dobili oni koji se bave tim poslom. Nisam mogao dobiti dozvolu jer nisam valjda imao dovoljno veza, prijatelja i interesnih grupa. '

  • +7
Alozije Šestan Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Šestan nije usamljen u svojem nezadovoljstvu. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poskupljenje struje nazvala je 'udarom na gospodarstvo'.

'Hrvatska udruga poslodavaca razočarana je ishitrenom odlukom o povećanju cijene električne energije koja za tvrtke poskupljuje za čak 15 posto', priopćeno je iz HUP-a, u kojem smatraju da donošenje ove odluke dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja.

'Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki, tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora postupno uvode i povećavaju, Ministarstvo i Vlada ignorirali su naša upozorenja i prijedloge', poručili su.

Osim novog povećanja troškova, donošenje ove odluke problematično je s aspekta predvidljivosti uvjeta poslovanja.

'Opet se mijenjaju uvjeti od danas do sutra, bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe. HUP ne dovodi u pitanje obvezu i potrebu za proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, ali smatra da je problematičan način na koji su hrvatske vlade donosile relevantne odluke s tim u vezi', dodaju te zaključuju:

'Novi udar na gospodarstvo, kojemu stope PDV-a nisu smanjivane da bi amortizirale rast cijene struje, nije problem koji se tiče samo poslodavaca, već izravno i građana - bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast.'