TVRDO PREGOVARANJE

Vlada pokušava unijeti razdor među sindikate

13.12.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Nakon što su u ponedjeljak propali gotovo cjelodnevni pregovori Vlade s osam sindikata javnih službi o povećanju plaća javnih službenika, oni bi trebali biti nastavljeni danas u 11 sati, ali s predstavnicima sindikata državnih službenika. Iako nije precizirano kada će se nastaviti pregovori sa sindikatima javnih službenika, izvjesno je da će se oni odvijati u puno sumornijem ozračju jer je Vlada sporazum koji je bio osnova za te pregovore proglasila pravno dvojbenim, na što su sindikati poručili kako Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri i najavili tužbe

'Posljednjih nekoliko tjedana pregovaramo u dobroj vjeri, međutim, pozicije s kojih smo polazili mi, a s druge strane naši sindikalni partneri, bile su vrlo različite. Da smo imali vremena, vjerujem da bismo postigli dogovor i vjerujem da ga možemo postići. Mi ćemo se ponašati odgovorno prema proračunu RH. Bez obzira na činjenicu što neki misle da nepoštivanjem njihovih ideja mi ne poštujemo mišljenje svih građana Hrvatske. Dobra vjera postoji. Želja za razgovorom postoji', rekao je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te jedan od pregovarača, odgovorio mu je da je potpisao velik broj sporazuma, a što se tiče pravne valjanosti, pitao se bi li ih Ćorić i Marić držali punih osam sati kada bi bila istina da sporazum nije pravno valjan.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, rekao je da je njegov sindikat u boljoj poziciji od onih koji zastupaju javne službenike.

'Sporazum koji smo mi potpisali 2009. puno je jednostavniji. U trenutku kada se rast BDP-a ostvari dva tromjesečja zaredom, dva ili više posto osnovice se vraća. Danas imamo sastanak s pregovaračkim odborom Vlade i očekujemo realizaciju tog sporazuma koji je vrlo jasan. Možda ne bismo trebali doći na sastanak jer je riječ o automatizmu, ali ćemo doći jer smo ozbiljni partneri', rekao je Pleša.

S njime se složio i Ćorić, poručivši kako taj sporazum nije sporan.

'Kada govorimo o rastu plaća nakon dva uzastopna tromjesečja rasta BDP-a, nije isto kod državnih i javnih službenika. Kod državnih se rast podrazumijeva automatikom, a kod javnih nije tako izražen automatizam. Kod javnih su sporni dijelovi koji se tiču prilagodbe, odnosno konvergencijskog momenta, a sporna su i pitanja potpisa, na određenim dokumentima ima niz pravnih anomalija. Vlada je u petak, odnosno jučer, imala želju potpisati. To je nesporno. Jučer smo na sastanku govorili o pruženoj ruci, odnosno kompromisu obiju strana', rekao je Ćorić.

Što o toj ruci misli, odgovorio mu je Ribić:

'Narušili ste sve moguće principe koje ste mogli. Gospodarstvo je iz krize izišlo prije dvije godine, deficit srušen na 1,6 posto, kako nema novca? Samo nikad nema novca za ove ljude, medicinske sestre, znanstvenike... Ova zemlja ostaje bez najvažnijeg resursa, bez dijamanata izbrušenih u obrazovnom sustavu. Javni sektor služi svim slojevima ove zemlje', naglasio je Ribić i dodao:

'Hvalili smo riječi Plenkovića, ali, naravno, svi iščekujemo djela. Očekujemo da se uključi u ovu priču jer je riječ o moralnoj vjerodostojnosti ove vlasti. Mogu reći da ministar i premijer mogu biti mirni tijekom Božića i nove godine. Jesam dovoljno rekao?' poručio je Ribić.

Ćorić mu je odgovorio da je premijer jasno artikulirao stavove kojima će se ova vlada voditi tijekom mandata.

'Mi smo predvidjeli u okviru cijelog paketa rješenja 700 milijuna kuna u 2017. godini, a to preliveno na 2018. treba ići do dvije milijarde kuna, ako to nije pozitivan iskorak, ne znam što jest', pitao se Ćorić.

'U smjernicama koje smo primili toga uopće nije bilo. To ne mijenja optiku. Koliko je to opterećenje, nas nije briga, naša je briga da se ispoštuju obveze prema 250.000 ljudi. Vlada je podmetnula sindikatima da pristanemo na nešto što bi derogiralo vjerodostojnost sindikata u razdoblju od punih sedam godina', zaključio je Ribić, na što je Pleša pomirljivo dodao kako se nada dobrom rješenju.