REKTORI UPOZORAVAJU

Vlada nema novca za besplatan studij

Filozofski fakultet pobuna

Filozofski fakultet pobuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Pozivam premijerku Kosor da što prije maturantima kaže hoće li morati plaćati školarine ili neće i koliko će za njih biti mjesta na fakultetima, poručio je saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar znanosti Gvozden Flego

Iako je Vlada najavila da će svi koji upišu prvu godinu studija od akademske godine 2010/2011. studirati bez plaćanja, za to nije osiguran novac u proračunu. Dapače, sva su sveučilišta u državnom proračunu za 2010. dobila manje novca nego lani, a rektori tvrde: ne dobijemo li dodatni novac, zadržat ćemo školarine

O aktualnoj situaciji u ponedjeljak se raspravljalo na rektorskom kolegiju Zagrebačkog sveučilišta, a neki su dekani upozorili da ako se ukinu školarine, a država ne da novac, fakulteti od jeseni neće imati čime platiti ni grijanje.

'Ne može se donijeti odluka o promjeni sustava financiranja, a da se prethodno ne analiziraju svi socijalni, gospodarski, politički i znanstveni učinci jedne takve odluke. A mi takvih analiza nemamo', objasnio je razloge svoje zabrinutosti dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Željko Potočnjak. Na tom fakultetu školarine čine oko 50 posto ukupnih prihoda.

'S obzirom da je Sveučilište dobilo tri do četiri posto manje novca nego lani, najbolje bi bilo da sustav kvota i financiranja zadržimo na onoj razini kakva je bila lani', rekao je Potočnjak. Dodao je kako postoji opasnost da se visokoškolski sustav dogodine nađe u kolapsu, što bi moglo imati teške posljedice za kvalitetu obrazovanja i znanstvenu produkciju.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručuje da nema razloga za paniku te da će dodatni novac sigurno biti osiguran na vrijeme. Prema nekim izračunima, besplatni studij državu bi trebao stajati oko 400 milijuna kuna, odnosno 117 milijuna kuna u prvoj godini njegove primjene.

'Nacrt zakona je gotov i bit će predstavljen na Rektorskom zboru krajem veljače. Paralelno s tim kreću pregovori sa sveučilištima i fakultetima o upisnim kvotama', rekao je Fuchs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi