ekonomisti u otvorenom

'Vlada donosi zakon o Agrokoru i moli da ga neće morati upotrijebiti'

27.03.2017 u 22:26

Bionic
Reading

U HRT-ovom Otvorenom tema je bio Zakon o izvanrednoj upravi, u javnosti poznat kao Lex Agrokor. Zakon je to koji je otkrila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i koji bi ubuduće omogućio reakciju u slučajevima kada se velike tvrtke poput Agrokora nađu u problemima

O toj su temi govorili financijski novinari Željko Ivanković i Frenki Laušić, ekonomski analitičar Milan Račić te SDP-ov Peđa Grbin.

Ivanković jer rekao da su sve informacije o ovom zakonu kontradiktorne. Proizvodnja kaosa i panike sve mu se manje čini slučajnom, jer on Agrokor prati od početka tranzicije. Vrlo često se spominjalo da Agrokor radi na rubu održivosti – to je situacija posljednjih 20 godina. 'Čuo sam to već sto puta, nisam obraćao pažnju dok jedan premijer to nije spomenuo. Može li netko stvarno reći što se događa u Agrokoru?' upitao se.

Da javnost zaista ne zna što se događa u Agrokoru, dodao je i Laušić nadovezavši se kako i rejting kuće prigovaraju tvrtki Ivici Todorića zbog netransparentnosti.

Prema Grbinu, koji također zna vrlo malo o složenom stanju u Agrokoru, skandalozno je da se hrvatska Vlada donošenjem zakona sramoti pozivajući se na Italiju jer ta zemlja, koja je gospodarski daleko jača, ima takav zakon koji vrijedi za sve tvrtke koje imaju više od 500 zaposlenih, dok se u Hrvatskoj radi o zakonu za tvrtke s više od 8.000 zaposlenih ili, kako kaže Grbin, samo za Agrokor.

Račić je podsjetio da su sve naše vlade znale kako Agrokor posluje i svi su bili zadovoljni tim sustavom što je slabilo dobavljače. 'Bilo je jednostavnije. Vlada je čekala, bio je to jedan komotan i trom sistem, svi su suosnivači ove krize', rekao je Račić.

Grbin je podsjetio da je još 2012. Vlada Zorana Milanovića donijela Zakon kojim su skraćeni rokovi plaćanja. 'Nitko nije dolazio pričati o tome da mu se nije plaćalo na vrijeme, a patili su oni najmanji', dodao je Grbin.

Za Laušića nisu krive samo Vlade, nego i građani i poduzetnici. 'Ovo je situacija koja oslikava društvo, to je posljedica tranzicije. Vlada moli Boga da ne mora upotrebljavati ovaj zakon. To je nuklearno oružje za koje molite da ga ne upotrijebite. Htjeli su poslati poruku, kao i u slučaju Ine, da vladaju situacijom', rekao je Laušić.

Ivanković je dodao da će i ovaj Zakon biti katastrofa ako bude nalik na prethodne Zakone i sudske postupke u zemlji. Račić je zaključio kako će se Agrokor morati restrukturirati prodajom non-core businessa i promjenama u menadžmentu: 'Morat će biti manji, dobavljači će morati nešto oprostiti, ali ovo je prilika za Hrvatsku da se ta vrsta poslovanja zatvori jednom zauvijek.'