VRIJEME DARIVANJA

Vlada će poslodavcima pod bor staviti bogat poklon paket

05.12.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Uz povećanje minimalne plaće, Vladin 'božićni paket' mjera donosi niz poklona za poslodavce, koji će im olakšati poslovanje. Poslodavcima u ugroženim sektorima kompenzirat će se troškovi rasta plaća, a porezne olakšice mogu očekivati i hotelijeri i ugostitelji, nezadovoljni ukidanjem povlaštene stope PDV-a

Iako su poslodavci u prvi mah izrazili nezadovoljstvo povećanjem minimalne plaće, druge mjere iz novog paketa Vlade popravile su njihovo raspoloženje.

Naime, kako bi pokrila trošak rasta minimalne plaće, Vlada će poslodavcima u najugroženijim sektorima kao što su tekstilna i drvna industrija umanjiti osnovicu za utvrđivanje doprinosa za 50 posto. Time će se onima koji isplaćuju minimalne plaće sniziti troškovi za oko 100 kuna po radniku.

'Pohvalna je mjera to da se na 50 posto osnovice plaćaju doprinosi. To je prvi put da je Vlada donijela kompenzacijske mjere i pomogla sektoru koji je najugroženiji', pozdravila je ovu mjeru predsjednica HUP-a Gordana Deranja u radijskoj emisiji 'U mreži Prvog'.

Inače, minimalne plaće trenutno prima oko 50.000 radnika većinom u tekstilnoj, metalnoj, drvoprerađivačkoj te industriji kože i gume.

Uz kompenzacijske mjere vezane uz povećanje minimalne plaće, Vlada je pripremila poticajne mjere za hotelijere i ugostitelje, kojima su početkom ove godine povećani troškovi poslovanja zbog ukidanja snižene stope PDV-a za ugostiteljske usluge.

Hotelijerima koji zapošljavaju puno radnika smanjit će se opterećenje tako što na troškove prehrane i smještaja sezonaca više neće trebati plaćati porez na dohodak. Slična porezna rasterećenja mogu očekivati i ugostitelji.  

'Bilo koje rasterećenje dobrodošlo je ako ide u pravcu povećanja plaća, investicija i razvoja', poručuje Deranja, ističući da će poslodavci s Vladinim konkretnim mjerama biti upoznati na današnjem sastanku u resornom ministarstvu.

U istom paketu naći će se i povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini. Uz postojećih 9000 dozvola, odobrit će se njih još 22.000, pa će kvota ukupno iznositi 31.000. Najviše dodatnih radnika odobreno je građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i brodogradnji.

'Mislimo da na taj način strukturirane mjere i takav pristup dobro uravnotežuju nastojanje da se kroz povećanje minimalne plaće učini iskorak prema dijelu radnika koji stvarno tu plaću primaju u industrijama kao što su tekstil, koža, dio metaloprerađivačke, a da se istodobno očuva konkurentnost tih poslodavaca i da se adresira jedan od bitnih problema s kojim je gospodarstvo suočeno, a to je kratkoročni nedostatak radne snage', naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pojašnajvajući Valdine mjere na marginama današnje konferencije o razdoblju niskih kamatnih stopa.

  • +17
Na dodjeli nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine premijer Plenković najavio je poticajne mjere za poduzetnike Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL