KLJUČ RAZVOJA

Vizek: Bržom digitalizacijom dobili bismo 120.000 radnih mjesta i za 4,7 milijardi eura veći BDP

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 12.02.2018 13:01
  • Objavljeno 12.02.2018 u 11:41
Maruška Vizek

Maruška Vizek

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kada bi se ubrzala digitalna transformacija Hrvatske, BDP po stanovniku bio bi veći za 11 posto ili za 1.150 eura, izračunao je Ekonomski institut Zagreb. Istraživanje je prezentirala u ponedjeljak ravnateljica EIZ-a Maruška Vizek na konferenciji 'Digitalna (r)evolucija' u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca

Prema indeksu digitalnog poslovanja (e-DIGI) Hrvatska je  tek na 20. mjestu u EU.

'Vrijednost e-DIGI indeksa za Hrvatsku se povećava za 2,4 posto godišnje, ali mi u usporedbi s ostalim zemljama EU svejedno nazaduje. U drugim zemljama kompanije brže digitaliziraju svoje poslovanje', upozorila je Vizek.

Neki od ograničavajućih čimbenika za bržu digitalizaciju društva su nedostatak strateškog pristupa upravljanju digitalnim vještinama, nedostatak strateškog pristupa implementacije digitalnih aplikacija, niska razina širokopojsne povezivosti, visoki troškovi investiranja u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i neujednačeno tumačenje zakona.

Ako se digitalizacija poslovanja ne ubrza hrvatski BDP po stanovniku bi do 2022. trebao iznositi svega 45 posto EU prosjeka, izvoz po zaposlenom će se kretati samo oko 32 posto prosjeka EU-a, dok će broj zaposlenih pasti na 1,6 milijuna.

  • +15
  • +12

Konferencija Digitalna (R)evolucija u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Kad bi se digitalizacija poslovanja ubrzala za 10 posto svake godine BDP po stanovniku bio bi veći za 11 posto', naglasila je Vizek.

Imali bi za 4,7 milijardi eura veći BDP godišnje, 200 milijuna eura novog izvoza i 120.000 novih radnih mjesta godišnje od čega bi njih 40.000 bio za visokoobrazovane.

  • +16
  • +13

Digitalna (R)evolucija

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!