pljuska regulatoru

Visoki upravni sud poništio odluku Hanfe o oduzimanju dozvole za rad fondu Nexus Private Equity Partneri, što će to značiti za slučaj Agrokor?

04.08.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, od 18. lipnja 2020. godine, odbijena je žalba Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i potvrđena je presuda Upravnog suda u slučaju društva Nexus Private Equity partneri d.o.o.

Naime, Hanfa je 11. siječnja 2018. donijela rješenje kojim se društvu Nexus Private Equity partneri d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom, Zagreb, oduzima odobrenje za rad odnosno upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS i otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS II. Tom odlukom se također Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku oduzima suglasnost za obavljanje funkcije člana uprave društva Nexus Private Equity partneri.

To je rješenje poništeno presudom Upravnog suda u Zagrebu, 18. srpnja 2018. godine, a Hanfa se na tu odluku žalila. Međutim, presudom Visokog upravnog suda 18. lipnja 2020. godine ta je žalba odbijena i potvrđena je prvostupanjska presuda Upravnog suda. Kako su u srijedu objavili na službenim stranicama Hanfe "poduzimaju sve potrebne aktivnosti u vezi s presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske".

Inače, kako smo pisali, krajem 2017. godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe, među kojima su i predsjednik i član Uprave Nexusa Lesić i Ružđak, a zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna

Tako se Ivicu i sina mu Ivana Todorića teretilo da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma njihovom dioničkom društvu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Šefove Nexusa teretilo se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. Nexus preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Iz Nexusa su tada reagirali priopćenjem u kojem su naveli da ni u jednom trenutku iznos odobrene pozajmice Agrokoru nije prelazio 62 milijuna kuna te da je preostali iznos nevraćene kratkoročne pozajmice 40 milijuna kuna te da u poslovanju fondova pod njihovim upravljanjem nije bilo kršenja Zakona o alternativnim investicijskim fondovima ni pravila fondova pod upravljanjem.

Nexus Private Equity Partneri ocijenili su kako je rješenje Hanfe kojim se tom društvu oduzima upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II, a upravi licenca, "arbitrano i nepomirljivo s načelom vladavine prava" te najavili da će "s obzirom na pravnu neodrživost i očiti politički kontekst" zatražiti sudsku zaštitu od rješenja Hanfe.