PORUKA VLADI

'Više vrijedi 10 krava muzara nego čitav LNG terminal!'

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić ne daje velike šanse aktualnoj vlasti da će uspijeti zautaviti rast nezaposlenosti koja je prešla brojku od 370.000, piše Slobodna Dalmacija

Sve dosadašnje zasluge za usporavanje pada zaposlenosti on pripisuje samo naporima ljudi u borbi za život, nipošto sustavu i politici Vlade.

Vlada je, po njemu, od prvoga dana kreirala jako opasnu iluziju o inozemnim investicijama koje će riješiti sav naš ekonomski problem, a sad tu iluziju podgrijava i recentnim setom zakona koji bi navodno trebali privući i olakšati te velike investicije. To se, međutim, neće dogoditi, napominje Jurčić.

Plomin, Ombla, Srđ ili Ikea – svi ti projekti zajedno neće zaposliti više od dvije do tri tisuće ljudi. Njima će se napraviti puno više društvene štete nego koristi, a naš problem s nezaposlenošću i negativni trendovi neće biti ni ublaženi, a kamoli ispravljeni.

'Ni jedno ulaganje izvana neće otvoriti nama potreban broj radnih mjesta. Ljude zato treba zaposliti tamo gdje imamo znanja i kapacitete: u domaćoj tekstilnoj, drvnoj, prehrambenoj, metalskoj, strojarskoj ili kemijskoj industriji. Umjesto Ikeom, mi se trebamo početi baviti vlastitim resursima i proizvodnim pogonima, jer Hrvatskoj – u konačnici - više vrijedi deset domaćih muznih krava nego čitav LNG terminal', rekao je Jurčić za Slobodnu Dalmaciju

Pledirajući za hitno usvajanje sektorske ekonomske politike u hrvatskoj Vladi, on je ujedno vidi i kao najbrže rješenje za skoro svjetlo na kraju tunela.

'Kad bi se u spomenuta domaća proizvodna ulaganja ušlo u ožujku ili travnju, već bismo do konca godine vidjeli pozitivne pomake na našem tržištu rada, a tijekom iduće trendovi bi garantirano bili preokrenuti', uvjeren je Jurčić. Bez toga on nema nikakve nade ni u kakav dogledni boljitak, jer su nam svi ekonomski trendovi posve suprotni od onih u Europi.