od 7. do 12. studenoga

Na Interliberu 2023. izlaže više od 300 nakladnika iz 13 zemalja

06.11.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023., na kojem će se predstaviti više od 300 izlagača iz 13 zemalja, održat će se od 7. do 12. studenoga u 5., 6., 7. i 7a paviljonu Zagrebačkoga velesajma (ZV), a svečano otvorenje najavljeno je za sutra u 11 sati

Program 45. Interlibera na konferenciji za novinare predstavili su direktorica ZV-a Renata Suša, voditeljica sajma Dina Grozdanović Poštolka, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK Slavko Kozina te zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika Luka Korlaet.

Gost konferencije za novinare bio je indijski diplomat i pisac Vikas Swarup po čijem je romanu "Q&A" snimljen film "Milijunaš s ulice", koji će se publici predstaviti 7. studenoga u 18 sati u 7. paviljonu. Zajedno sa Swarupom bio je i indijski veleposlanik Raj Kumar Srivastava.

Swarup je napomenuo da je završio je povijest, psihologiju i filozofiju te se nakon studija pridružio indijskoj službi vanjskih poslova. U diplomatskoj karijeri bio je, uz ostalo, bio generalni konzul bio u Japanu te glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju i visoki povjerenik Indije za Kanadu.

Njegov prvi roman "Q&A" objavljen je 2005. godine na više jezika, a filmska verzija pod nazivom "Slumdog Millionaire", redatelja Dannyja Boylea, osvojila je niz nagrada uključujući četiri Zlatna globusa, 7 nagrada BAFTA-e i 8 Oscara.

Interliber - mjesto gdje se slavi knjiga i susreću svi naraštaji čitatelja

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, mjesto na kojem se slavi knjiga i gdje se susreću svi naraštaji čitatelja te gdje se redovno svjedoči stvaranju ljubavi prema knjizi, smatra direktorica ZV-a Renata Suša.

Kako je istaknula, ove će godine na Interliberu biti više od 200 sati stručnog programa koji će se održavati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, a na otvorenom prostoru ispred 5. paviljona održavat će se koncerti i nastupi mladih DJ-a.

U sklopu programa za djecu i mladež pod nazivom "Sto posto pismeni" organizirano je nekoliko edukativnih radionica kao što su Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladeži - UNICEF te radionice Grafiti Street art u organizaciji Rockmark.hr, dodala je.

Voditeljica sajma Interliber Dina Grozdanović Poštolka najavila je održavanje kviza za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola te Državno ekipno prvenstvo u kvizu.

Obilježit će se, naglasila je, i 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke kroz radionice "Zagorki s ljubavlju" i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima kako bi se bolje upoznavali s crticama iz njezina života i njezinim likovima.

Istaknula je i kako će se u dvorani na galeriji paviljona 5 održavati Prvi filmski maraton na Interliberu, a u petak, 10. studenoga tijekom cijeloga dana puštat će se filmovi za sve naraštaje: "Nevjerojatni Maksim", "Jednom davno", "10 dana bez mame", "Vuk i lav", "Rumba" i "Ego protiv ega".

Napomenula je i da će književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji biti dodijeljena u subotu, 11. studenoga na pozornici u paviljonu 6.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK ) Slavko Kozina najavio je svakoga dana održavanje Premium programa, na kojem će jedna od tema biti i Ukrajina.

Nakladnici će na ZV-u, istaknuo je, predstaviti iznimno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo pronalazi put do ljubitelja knjige.

Radno vrijeme Interlibera u utorak, srijedu, četvrtak i nedjelju bit će od 10 do 20 sati, a petak i subotu od 10 do 21 sat.

Ulaz na Interliber je besplatan, a besplatan je i parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma.

Naš opsežni pregled novih izdanja na ovogodišnjem Interliberu čitajte ovdje.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i zagrebačkoga gradonačelnika, a medijski partner je Hrvatska radio televizija (HRT).