pripreme u tijeku

Vinkovcima 10 milijuna eura za prvu geotermalnu bušotinu

23.05.2024 u 19:25

Bionic
Reading

Do kraja godine trebali bi započeti pripremni radovi na gradnji prve geotermalne bušotine na području grada Vinkovaca, koja bi, kako se nadaju u vinkovačkoj Gradskoj upravi, trebala potvrditi geotermalni potencijal koji bi se mogao iskoristiti u toplinarstvu tog istočnoslavonskoga grada

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić očekuje kako se već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine. "Vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju", istaknuo je Romić.

Podsjeća kako je vinkovački kraj tradicionalno ratarski, a uz geotermalne izvore otvaraju se mogućnosti proizvodnje visoko dohodovnih kultura u staklenicima. "Naime, jedna bušotina može biti dostatna za grijanje otprilike 35.000 četvornih metara staklenika jer proizvodnja energije na ovakav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi", rekao je Romić.

Uz geotermalne izvore, istaknuo je kako u gradu nastavljaju i s projektima koji se odnose na korištenje energije iz vodika, kao i s postavljanjem solarnih elektrana, a kako bi maksimalno iskoristili sve mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima koja će u idućem razdoblju za takve potrebe biti sve izdašnija.

Iz Grada Vinkovaca u priopćenju navode kako je za istraživanje geotremalnih potencijala u Vinkovcima osigurano gotovo 10 milijuna eura.

Naime, Agencija za ugljikovodike i servisna kompanija Crosco jučer su potpisali ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 39,7 milijuna eura.

Crosco, naftni servisi d.o.o. potpisali 22. svibnja ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima s ciljem utvrđivanja geotermalnih potencijala koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Inače, inicijalno je za geološko ispitivanje geotermalnog potencijala bilo odabrano šest lokacija odnosno preliminarnih istražnih prostora sukladno geološkim i tehničkim kriterijima (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Zaprešić, Sisak i Velika Gorica). Tijekom 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na svih šest lokacija, a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije na koje se odnosi i potpisani ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina Crosco će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine.

sve osim nogometa