ŠEF HGK SE RASPIŠTOLJIO

Vidošević: Guvernerov poziv na konsenzus je komičan

02.01.2013 u 11:40

Bionic
Reading

'Da nije tužno i tragično, bilo bi komično. Onaj koji je kao Poncije Pilat više od 15 godina prao ruke od svega što se događalo, koji je na sve načine podržavao način života koji nas je doveo u krizu, sada poziva na konsenzus', komentar je Nadana Vidoševića na poziv guvernera HNB-a Borisa Vujčića na općedruštveni konsenzus

Vidošević smatra kako još neko vrijeme možemo odgađati devalvaciju kune ali kako je ona neizbježna.

'Da sad uđemo u eurozonu, što nije realno, morali bismo odmah devalvirati kunu jer bi u suprotnom 90 posto hrvatskog gospodarstva ostalo bez posla zbog nekonkurentnosti. Zato stalno tvrdim, kad govorim o HNB-u, da monetarna i fiskalna politika moraju biti usklađene', rekao je Vidošević u intervjuu za Globus

Prisjetio se kako je još 2008. sugerirao bivšem guverneru Željku Rohatinskom da se ide na smanjenje rashoda linearnim rezanjem središnjeg proračuna, a da HNB istovremeno otvori prostor za povećanje novčane mase i kontrolirano klizanje tečaja.

'Nažalost, nije se ništa dogodilo…', rekao je Vidošević.

Na Vujčićevo upozorenje kako svi oni koji zazivaju devalvaciju i inflaciju mogu samo destabilizirati zemlju, Vidošević odgovara:

'Sjajno. Ako sam u krivu, nastavimo dalje putem kojim smo išli. Ne daj Bože da bih ja želio destabilizirati zemlju. Ali imam malu napomenu: Hrvati ne žive na tržištu, nego od proračuna; Hrvati će moći kupovati i vraćati kredite dok budu imali plaće; hrvatske banke imaju ekstraprofite, ali su im bilance šuplje kao ementaler. Idemo dalje ako je sve tako dobro, nemojmo onda ništa mijenjati.

Samo se pitam zašto onda taj isti guverner. I to u trenutku kada agencije odlučuju o kreditnom rejtingu Hrvatske putem Reutersa šalje kritike predsjedniku Vlade? Pa ako su mogli biti zajedno na Badnji dan, onda je guverner mogao svoje kritike reći osobo premijeru, a ne ih slati putem Reutersa'.

Poručio je je HNB-u kako se hrvatske devizne pričuve ne mogu više držati u stranim bankama uz kamatu ispod 1 posto, a za hrvatske tvrtke davati kredite uz kamate od 4 do 7 posto

Ponudu poslodavaca kako su spremni platiti inozemne konzultante za pomoć Vladi Vidošević je ocijenio drskom i nepristojnom. 'To je bila uvreda Vladi koja govori o bahatosti i nadmenosti onih koji su to ponudili', rekao je Vidošević za Globus.

Za prigovore Državne revizije koja smatra da Komori nije potrebno 790 umjetničkih slika Vidošević kaže: 'To je apsurd i civilizacijsko nerazumijevanje, to je vraćanje društva u doba doktora Živaga i čupanja namještaja za loženje vatre.'

Očekivao je da će kulturne institucije reagirati na prozivanje Komore, 'to bi bi njihov moralni čin'. Za slike kaže da nisu komorska imovina nego općenarodno dobro, koje je povjereno na skrb HGK. 'Umjetnička djela nisu kupovana na moj hir, već za uređenje poslovnih prostora u 21 županijskoj komori i našim inozemnim predstavništvima'.