SOLIDARNOST ZA ŠKOLE U PETRINJI I ZAGREBU

[VIDEO] Picula: Hrvatskoj je na raspolaganju 700 milijuna eura pomoći, taj se novac mora ugovoriti u idućih 18 mjeseci

22.03.2021 u 16:56

Bionic
Reading

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u ponedjeljak online susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s vršnjacima Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, koji zbog oštećenih zgrada u razornim potresima nastavu moraju pohađati na drugim lokacijama

Kako izgleda učenje za ispite i priprema mature u razdoblju nakon potresa i u jeku ograničenja koje nameće pandemija? Kako su Europska unija i njezine države članice pomogle Hrvatskoj neposredno nakon potresa te koju ulogu ima Unija u zaštiti mentalnog i fizičkog zdravlja mladih? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo tijekom online susreta.

U raspravi su sudjelovali i zastupnici u Europskom parlamentu: Deirdre Clune (EPP, Irska), Tonino Picula (SDP, S&D) te Irѐne Tolleret (Renew Europe, Francuska).

Picuka je istaknuo kako su i potres u Hrvatskoj i pandemija koronavirusa pokazale važnost solidarnosti.

'Solidarnost je potrebna prvo među ljudima, zatim i među nacijama', istaknuo je Picula.

Zastupnica Clune je - na upit učenika - pojasnila na koji način se raspodjeljuje novac iz zajedničkog EU proračuna te je istaknula da slabije razvijene države članice mogu računati na više sredstava što je izraz europske solidarnosti. Rekla je i da je u Uniji glas svih članica, pa i onih najmanjih, jednako važan. 'Mi smo jedna velika obitelj i tu smo da pomognemo', kazala je Clune.

Picula je rekao kako je reakcija EU-a nakon potresa u Zagrebu i Petrinji pokazala da Hrvatska može računati na svoje EU prijatelje te je podsjetio da joj je - kroz EU fond solidarnosti - na raspolaganje stavljeno gotovo 700 milijuna eura pomoći. 'Taj se novac mora ugovoriti u idućih 18 mjeseci', istaknuo je Picula.

Zastupnica Tolleret također se osvrnula na dodanu važnost EU-a u kriznim i izazovnim situacijama te je istaknula da je pandemija jasno pokazala važnost koordiniranih mjera. Također je ustvrdila kako mlade treba podsjećati da je EU ujedinjena u raznolikosti i solidarnosti te im objašnjavati što EU čini za njih. 'Vi ste nova generacija Europljana i nije slučajno da se povijesni plan oporavka od pandemije zove EU sljedeće generacije', poručila je Tolleret.

Obrazovne ustanove koje su sudjelovale na današnjoj online konferenciji dio su programa Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) koji se od 2016. godine provodi u svim državama članicama EU-a. Cilj je jačati informiranost mladih o Europskoj uniji, te europskim vrijednostima i pravima. Programom je obuhvaćeno više od 50 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj je, uz potporu Opće uprave za komunikaciju EP-a Bruxellesu, početkom 2021. godine pokrenuo paneuropsku inicijativu solidarnosti za Srednju školu Petrinja. Uz moto #EPASwithPetrinja mreža škola ambasadora Europskog parlamenta iz Hrvatske i inozemstva na različite su se načine uključile u slanje pomoći i iskazivanje potpore prijateljima u Petrinji.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli također je pozvao EPAS mrežu ustanova na solidarnost sa stradalim školama u Petrinji i Zagrebu.

„Ovo je vaša prilika da pokažete koliko je učinkovita ova europska mreža. Kontaktirajte prijatelje u Hrvatskoj i pokažite im da ste uz njih. Mali, ali konkretni iskazi solidarnosti mogu puno značiti u ovim teškim vremenima. Mogu stvoriti neraskidive veze koje će olakšati povratak u izgubljeno normalno stanje. Hrvatski prijatelji, mi smo uz vas!“, poručio je predsjednik Europskog parlamenta u video-poruci koju možete pogledati ovdje.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.