Streetscooter

[VIDEO] Kako je propao san Njemačke pošte da zagospodari tržištem električnih dostavnih vozila

10.01.2022 u 09:24

Bionic
Reading

Njemačka pošta je trebala električno dostavno vozilo kakvog jednostavno nije bilo i zato je Streetscooter počela proizvoditi sama. Ali očekivane narudžbe iz drugih zemalja su izostale, pa je sada prodala taj segment

Sve se činilo kao posao koji jednostavno mora uspjeti: sve je više paketa koji se trebaju dostavljati, a "obični" dostavni kombiji još više prljaju ionako zagađen zrak gradova. Električno vozilo je tu idealno: ukupan prijeđeni put takvog gradskog vozila nije osobito velik, a nakon radnog vremena čitava flota ionako stoji tako da se baterije mogu puniti čitavu noć.

Međutim, piše Deutsche Welle, prije petnaestak godina proizvođači automobila nisu ni razmišljali o takvom vozilu. Za Njemačku poštu (Deutsche Post), odnosno logistički koncern DHL, je jedini izlaz je bio da se sama prihvati posla. Prva adresa je bilo ugledno Tehničko sveučilište u Aachenu gdje je profesor sistematike proizvodnje Günter Schuh već imao skice i nacrte. Obzirom na zanimanje takvog logističkog giganta, taj profesor uz nekoliko kolega je osnovao Streetscooter GmbH koji je projektirao dostavno vozilo točno za potrebe Pošte.

Njemačka pošta je bila oduševljena: to je bez sumnje vozilo budućnosti, a nema baš nikoga na svijetu tko tako nešto proizvodi. Drugim riječima, takva vozila će sigurno trebati i sve pošte na svijetu. I zato je 2014. preuzela tvrtku Streetscooter. Već prvi modeli su izazvali golemu pažnju: poznat je slučaj da je jedan od prvih kupaca bila i jedna anonimna tvrtka, ali obzirom da su ta vozila opremljena i satelitskim lociranjem, upalo im je u oči da je to prodano vozilo završilo - na ispitnom terenu Mercedesa. Jer i jedan gigant kao što je Daimler je imao najbolju namjeru "skinuti" pokoje tehničko rješenje ovog električnog vozila Njemačke pošte.

Istini za volju treba reći i da su prvi Streetscooteri bolovali od čitavog mnoštva "dječjih bolesti": bilo je i zapaljenja baterija i kvarova svake vrste, ali vremenom su ta električna dostavna vozila ipak postala svakodnevica u njemačkim gradovima: trenutno oko 17.000 Streetscootera Njemačke pošte iz dana u dan dostavlja pakete.

Streetscooter kojeg je samostalno proizvodio Deutsche Post Izvor: Društvene mreže / Autor: 163 Grad - Oliver Krüger

Ali dok su se oni koturali po ulicama njemačkih gradova, nikad se nije ispunilo očekivanje da će i druge pošte i dostavne službe svijeta požuriti nabaviti Streetscooter i za svoje flote vozila. Dapače, razvijen je i model za komunalne službe, ali jedina veća narudžba je 2019. došla iz Japana, pa je jednom tamošnjem logističkom poduzeću isporučeno 500 takvih električnih vozila.

Upravi Njemačke pošte je već tad dojadilo: njena osnovna djelatnost jest logistika, a ne proizvodnja vozila - tim više što je Streetscooter samo stvarao gubitke. 2019. je uprava još odobrila "pokrivanje" 318 milijuna eura gubitka tog segmenta, ali je objavila kako traži kupca.

No kupca je bilo teško naći: u međuvremenu su i "pravi" proizvođači automobila počeli nuditi električne kombije, makar vozila za dostavu paketa imaju svoje osobitosti. Točno je i da internetska trgovina guta sve veći udio maloprodaje i da je paketa sve više, ali prometni stručnjaci kao što je Ralf Bogranski s Tehničkog fakulteta u Nürnbergu ne misli da Streetscooter uopće ima neku veliku budućnost.

"Tržište za takva vozila je premaleno za velike tvrtke", kaže za postaju ARD, a problem su i gužve u gradovima. Nema mjesta za parkiranje pa često ulice blokira i po nekoliko dostavnih vozila konkurentskih tvrtki tako da je još najbrže dostavljati pakete transportnim biciklima. Oko 30 posto paketa se može dostavljati na taj način, a za preostalih 70 posto treba čak i još veći kamion nego što je Streetscooter.

Nakon dvije godine potrage, kupac za taj segment je ipak nađen: to je tvrtka Odin Automotive sa sjedištem u Luksemburgu, a cijena nije objavljena. No kako se čini, ona nije velika - ako je uopće nešto plaćeno, jer je Njemačka pošta zauzvrat preuzela 10 posto vlasništva nad tvrtkom Odin Automotive.

U svakom slučaju, Njemačka pošta ne samo da želi zadržati svoju flotu tih električnih vozila nego će u dogledno doba sad od Odin Automotive nabaviti još oko 4.500 tih vozila. Sam pogon u Aachenu s 300 zaposlenih ostaje u vlasništvu Njemačke pošte, a osim što će isporučivati dijelove za luksemburšku tvrtku, služit će i kao glavno mjesto za servisiranje flote njemačkih poštara.

sve osim nogometa

Učitavanje...