TURIZAM I PRORAČUN

Veljko Ostojić: 'Treba ulagati u konja koji vuče'

  • Autor: Anica Tovernić
  • Zadnja izmjena 04.11.2009 11:49
  • Objavljeno 04.11.2009 u 11:13
Veljko Ostojić

Veljko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic / -mag

'Treba ulagati u konja koji vuče', slikovito je pojasnio što se očekuje od hrvatske Vlade i državnog proračuna za iduću godinu predsjednik Uprave Rivijere Poreč Veljko Ostojić na konferenciji za medije grupacije Valamar, čija je porečka Riviera jedna od najvećih članica

Strateška važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo mora biti vidljiva i u proračunu, smatra Ostojić. Očekuje da će Ministarstvo financija razmotriti i konačno donijeti odluku o smanjenju PDV-a za turizam te riješiti problem parafiskalnih nameta. Ostojić drži da bi smanjenje PDV-a donijelo veće prihode u proračun, a ne manje, kako drži službena financijska politika.

Time bi se, po njemu, smanjila i siva ekonomija u turizmu, jer još uvijek Hrvatska ima jako puno malih poslovnih subjekata, poluilegalnih i nelegalnih iznajmljivača i davatelja drugih usluga koje bi manja stopa PDV-a mogla motivirati na prijavu poslova te bi u proračunu bilo više novca od te namjene. Pritom se poziva i na Francusku koja je već smanjila PDV za turizam na stopu od 5 posto, ali i na naputke Svjetske turističke organizacije.

Ostojić se kritički osvrnuo i na Akcijski plan za turizam hrvatske Vlade za ovu i iduću godinu. Priznaje pritom da su neke mjere, poput udruženog oglašavanja javnog i privatnog turističkog sektora te povećana novčana sredstva za promociju ove godine, donijeli određene rezultate, ali dodaje da je hotelski sektor, pa i sama grupacija Valamar, od Ministarstva turizma i hrvatske Vlade očekivao puno više te da i dalje puno očekuje.

Tri segmenta pritom označava alarmantnim, jer su mu nužne državne mjere. Prvo, poboljšanje internih uvjeta poslovanja i konkurentnosti, što je sada teško postići s obzirom da samo Riviera Poreč za razne parafiskalne namete godišnje izdvaja oko 7,5 milijuna kuna. Drugo, poboljšanje razvoja turizma, čemu, smatra, neće pomoći ni buduća strategija razvoja ako je ne slijedi fleksibilno radno zakonodavstvo, sustav poticaja i potpora i slično. I treće, rješavanje problema tržišta i komuniciranja s tržištem, što mora biti bolje obrađeno i planirano, s jasnim budžetima.

Vladine mjere za iduću sezonu već sada su tragično zakasnjele, smatra Ostojić, jer bi u ovom trenutku trebalo izraditi marketinšku kampanju za 2011. godinu te u državnom proračunu odrediti sredstva godinu dana unaprijed.

Za iduću godinu najavio je i početak rekonstrukcije starog hotela Neptun na porečkoj Rivi u Valamar Riviera Hotel & Residence s tri na četiri zvjezdice te tzv. tematski yacht hotel, što je novost na hrvatskom tržištu. Vrijednost te investicije je 40 milijuna kuna, a otvorenje se očekuje u lipnju 2010. Općenito, u uređenje i obnovu svojih objekata u Poreču te unapređenje kvalitete usluga i proizvoda Riviera iduće godine unatoč teškoćama planira ulaganje od ukupno 90 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi